Пуснаха 10 050 пощенски марки "Пловдив - Европейска столица на културата" (снимки)

14:02, 21 дек 15 / Култура 25 268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тираж от 10 050 пощенски марки "Пловдив - Европейска столица на културата" вече e в продажба.

Художничката Татяна Узунова, работила по модела, е вградила образа на емблематичния Античен театър. Интересното е, че обектът - един от символите на Пловдив, вече е попадал два пъти във филателни издания – в края на 80-те години и пред 2002 година, когато е ползван за фон на марка, посветена на европейско първенство по шах.

"Днес е специален ден за Пловдив", заяви градоначалникът Иван Тотев при акта на валидиране на пощенската марка. Специално за събитието в Града под тепетата пристигнаха министърът на туризма Николина Ангелкова, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, зам.-министърът на транспорта и съобщенията Валери Борисов и изпълнителният директор на "Български пощи" Деян Дънешки.

"Сигурна съм, че с новата марка разпознаваемостта на Пловдив ще стане още по-голяма", коментира министър Ангелкова. По думите й тази година пловдивският туризъм ръст от 6% на посещенията и ръст от 8% на нощувките.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева пък се обърна към пловдивчани със следните думи: "Вие,гражданите на Пловдив, които ежедневно минавате върху вековните исторически пластове, които всеки ден сте в ритъма на модерния и забързан град, сигурно не осъзнавате колко много се променя Пловдив. Това го виждаме ние, които не живеем тук, но които сме приятели на вашия град. Аз съм впечатлена от постигнатото и съм респектирана от онова, което предстои да се сътвори тук. Днешният акт е една стъпка от големия път, който ще извървим всички заедно, защото държавните институции са съпричастни с домакинството на Пловдив като Европейска сколица на културата и ще съдействаме по всеки възможен начин. Ще бъдем заедно с пловдивчани. Затова, както всички пловдивчани се гордеят със своя град, така и всички българи се гордеят с Пловдив."

По думите й тук всичко е пропито от история, но точно размахът на съвременен Пловдив подсказва, че градът и занапред ще има своето място в националната история.

"И дано повече градове и региони в страната имат самочувствието да се съизмерват с Пловдив и с пловдивчани. В навечерието на светлите празници отправям към всички най-искрени пожелания да сме живи и здрави и да не се щадим, когато работим за Пловдив, защото през 2019 година Пловдив ще бъде синоним на България", заяви за финал тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама