Увеличиха присъдата на Илиян Илиев, убил съпругата си Валентина

14:11, 21 дек 15 25 446 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Апелативният съд във Варна увеличи присъдата на Илиян Илиев, убил с особена жестокост съпругата си Валентина в разградското село Дряновец, се посочва в решение на съдебната институция. Апелативните магистрати изменят присъдата на Окръжния съд в Разград , като определят на подсъдимия наказание доживотен затвор, което се заменя с наказание "лишаване от свобода за 30 години".

 Присъдените граждански искове са уважени в пълния им размер от по 200 000 лв. за двете малолетни деца на убитата, и за сума от по 250 000 лв. за родителите на жертвата.

През август тази година Окръжният съд в Разград определи присъда от 13 години и четири месеца за Илиев, като го призна за виновен за убийството на жена му Валентина, извършено на 14 февруари т.г. по особено мъчителен начин и с особена жестокост, с многобройни удари с чук и ютия по главата, с ритници по тялото и душене на жертвата с кабели. Първата съдебна инстанция гледа делото при условията на съкратено съдебно следствие, при което Илиев призна изцяло фактите, посочени в обвинителния акт. Съдът му наложи наказание 20 години „лишаване от свобода“, което редуцирал с 1/3 до 13 години и 4 месеца затвор при първоначален строг режим. Уважените граждански искове бяха от по 100 000 лв. за двете малолетни деца на убитата, както и по 80 000 лв. за родителите на Валентина.

Близките на убитата 34-годишна жена са обжалвали присъдата, а прокуратурата е протестирала наказанието. Те са настоявали за това престъпление законът да се приложи с максимална строгост. От прокуратурата посочиха, че става дума за едно от най-тежките и брутални убийства, извършени на територията на Разградска област.

  Съставът на Апелативния съд определя степента на обществена опасност на деянието и дееца като изключително високи. В мотивите си съдът посочва, че направеното самопризнание не може да се приеме, тъй като е непълно, а разкаяние подсъдимият не е проявил, се казва в мотивите на съда. Физиологичен афект не е установен, а спецификата на психологичния портрет на подсъдимия е категорична индикация за високия риск от личността му, налагаща интензивни превантивни мерки, заявяват магистратите. Психичните специфики на личността на Илиев, изразени в цялостното му поведение, са били в основата на конфликтните ситуации. Съдът установява само обстоятелства, които утежняват отговорността на подсъдимия – дългогодишна агресия към пострадалата и към децата им, безпричинното преобръщане на празника по случай имения ден на съпругата му в сцена на брутално убийство, интензитет на причиненото на пострадалата насилие – продължило и след смъртта й, поставянето на малолетните им деца в условия застрашаващи здравето, живота и психическото им развитие, данните за съдимостта и криминалистичната регистрация. Брутален акт на личност, неспособна да изживее вина и да извлече поука, с деликвентно поведение, трайна антисоциална нагласа и рецидивни противоообществени деяния, следва да бъде справедливо наказан с най-тежкото позволено от закона наказание,се казва още в мотивите.

 В решението на Варненския апелативен съд се посочва, че предвид изложените съображения присъдата трябва да бъде изменена, като се определи по-тежко по вид наказание, което да бъде заменено с наказание лишаване от свобода за срок от тридесет години.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама