Създават обществен форум за партньорство с НПО в Шумен

14:55, 21 дек 15 25 470 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обществен форум за партньорство между Неправителствените организации да бъде създаден в Шумен предложиха омбудсманът на общината Иван Капралов и областният управител на Шумен Донка Иванова.

Те изложиха тази своя идея на среща днес с представители на НПО-тата от областта.

Според Иван Капралов едно подобно обединение на неправителствения сектор в областта ще даде възможност техният глас да се чува повече.

Според изследване на “Прозрачност без граници” в Шумен работата на неправителствените организации в областта не е толкова популярна. Със създаването на обществен форум на неправителствения сектор този нисък обществен индекс ще може да се промени. НПО-тата ще могат да излизат с единна позиция по определени проблеми, ще могат да изказват експертното си мнение по определени теми и тази обща позиция ще може да се представя по-добре пред обществото.

По време на срещата стана ясно, че не може със сигурност да се каже колко неправителствени организации има в област Шумен. А със създаването на обществен форум ще стане ясно действителния им брой и колко от тези организации наистина работят. 

В представеното споразумение, в което страни са общественият посредник, областният управител и НПО-тата, са набелязани основните принципи на работата на обществения форум. Сред тях са върховенство на Обществения интерес, широко гражданско участие, прозрачност и публичност, отговорност и отчетност, ефективност.

В споразумението е посочено, че областният управител, омбудсманът и НПО-тата ще си сътрудничат във възможно най-широк кръг области и на всички равнища на обществено-икономическия живот на област Шумен, сред които развитие на местното самоуправление и защита на човешките права, социално подпомагане, здравеопазване, насърчаване на малкия и средния бизнес, обучение и образование и други.

Една от набелязаните идеи за в бъдеще на обществения форум е активно сътрудничество с общините. Началото ще се постави в община Шумен, като за целта след като заявят своето присъствие НПО-тата ще се надяват и на средства от общинския бюджет. Това може да се случи по подобие на фонд “Култура”, който се подпомага с пари от бюджета и финансира изявите на културни институти и частни лица.

Общественият форум на НПО-тата ще се свиква от областния управител поне два пъти в годината.

НПО-тата областният управител и омбудсманът взеха решение да направят нова среща по между си на 29 януари, на която да вземат или не решение за създаване на обществения орган.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама