„Меден рудник” и „Възраждане” – първенци по благоустрояване сред бургаските комплекси

16:02, 21 дек 15 25 646 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проектите за благоустройството на „Меден рудник” и „Възраждане” са в най-напреднал стадий в Бургас. Това заяви кметът Димитър Николов по време на представянето на проектобюджета за 2016 г., чийто акцент е подобряването на средата за живот в жилищните комплекси. Рамката на Бюджет 2016 е около 164 млн. лв.

В двата комплекса предстои изграждане на нови паркоместа, детски и спортни площадки, тротоари и пешеходни зони, паркови пространства с нова паркова мебел. Предвидени са и съвременни  решения за напояване, за събиране и оползотворяване на отпадъците.

След „Меден рудник“ и „Възраждане“ поетапно ще се работи в „Изгрев“, „Славейков“, „Зорница“, „Братя Миладинови“ и „Лазур“. Дейностите по благоустройството в тях ще продължат и през 2017 г.

Само в „Меден рудник“ реализацията на предвидените за благоустройство зони ще подобри жизнената среда на над 18 000 бургазлии, които живеят там.

Ще бъдат благоустроени пространствата между блоковете: 40, 41, 42, 43, 44, 46, 47, 48, 51, 52, 92, 93, 94, 95, 96.  В момента се изпълнява благоустрояване на пространството между блокове 53, 55, 56, 57, 59.

В най-големия бургаски комплекс цялостна реконструкция ще претърпи пешеходният подлез на бул. „Захари Стоянов“. В междублоковите пространства са предвидени както места за паркиране, така подновяване на настилки на тротоари и прилежащи улици, спортни игрища, детски площадки, кътове за отдих и зелени площи. Въвеждат се иновативни системи за оползотворяване на дъждовната вода и площадки за компостиране на растителни отпадъци, енергийноефективно улично осветление.

За Централна градска част и кв. „Възраждане“ през 2016 г. стартират инвестиции, също свързани с обновяване на улици и междублокови пространства. Във „Възраждане“ проектите включват изграждане на паркоместа, детски площадки, кътове за отдих и спорт. Ще бъдат ремонтирани участъците между улиците „Дебелт“ и „Гладстон“, улиците „Христо Фотев“, „Цар Самуил“, „Македония“, „Пробуда“, „Любен Каравелов“ и „Левски“, заедно с междублоковите пространства между тях.

Едновременно с подобряване на жизнената среда в междублоковите пространства, през 2016-та ще тръгне с по-бързи темпове санирането на старите жилищни блокове. Догодина пълна промяна ще претърпят 180 блока във всички комплекси.

Продължава и благоустрояването на обществено значими пространства. В началото на годината започва реконструкцията на  площад „Жени Патева“, пред Стария съд. Проектът предвижда обновяване на площадното пространство с възможност за масови прояви и временни изложби на открито, разполагане на детска площадка за възрастова група от 3 до 12 г., изграждане на места за отдих на открито, възстановяване на тротоарни и алейни настилки, елементи на градско обзавеждане, енергоспестяващо улично и алейно осветление, обновяване на зелените площи, видеонаблюдение.

Съвместно с държавата ще започне изграждането на Морски експозиционен център, който ще бъде разположен между старата Магазия и Морска гара. Предстои пълно обновяване на историческото ядро на Морската градина, както и реализирането на втория етап от реконструкцията на ул. „Батенберг“.

През новата година ще приключи цялостното укрепване и възстановяване на стенописите в храм „Св. св. Кирил и Методий“.

Започва строителството на новия учебен корпус „Ал. Г. Коджакафалията“ и на нова детска градина към ЦДГ „Чайка“ в “Меден рудник”. Новата детска градина в село Маринка ще отвори врати през 2016-та, както и новата детска ясла в квартал Сарафово. Ще се проектира и нова детска градина в квартал “Горно Езерово”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама