Майки и дъщери от ромски семейства в Разград преминаха обучения по проект „Достойно място за всеки”

16:08, 21 дек 15 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 Майки и дъщери от ромски семейства в Разград преминаха обучения по проект „Достойно място за всеки”, съобщи днес на заключителна пресконференция ръководителят на проекта Галина Иванова.

Проектът бе реализиран от Сдружението с нестопанска цел „Зорница” - Исперих, с партньорството на Женската независима ромска организация „Кармен” в Разград. Финансирането му е в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Безвъзмездната помощ е 4996.32 евро, а собственото участие на бенефициента СНЦ „Зорница” и партньора ЖНРО „Кармен” е 570 евро.

Иванова обясни, че целта на проекта е била да се създадат условия за толерантност и разбирателство между етническите групи и да се ограничат проявите на нетърпимост. „Макар и за кратко, децата и жените бяха изведени от затворените общности и поставени в нова, възпитаваща в ценности среда, която доведе до активизиране на целевата група и създаване на доверие, промяна в нагласите и поведението”, коментира тя.

В целевата група на проекта са били включени шест ромски семейства, в които майките и дъщерите са на възраст между 10 и 14 години, както и доброволци. В продължение на шест месеца са проведени поредица семинари за повишаване информираността и мотивиране на участниците от целевата група и доброволците. Обучителните семинари са били на теми „Същност, принципи и форми на доброволчество и права на европейските граждани”, „Запознаване с институциите в България”, „Защо е важно образованието и каква перспектива ми дава то?”, „Ранните бракове и раждаемост в детска възраст – традиции, които да останат в миналото” и „Здравна профилактика, хигиена и ваксинация”.

С ромските жени и девойки са проведени и практически занятия в три модула за подобряване уменията им, повишаване самооценката, придобиване на нови поведенчески навици. Всеки от модулите е бил 12-часов на теми „Майката - как правилно да възпитавам децата си“; „Работещата жена - поведение и визия“; „Домакинята - от планиране на семеен бюджет до създаване на уюта вкъщи“.

Според екипа на проекта, с преминаването на тези обучения участниците са усвоили необходимите знания и навици за различни житейски роли, които да позволят на ромските девойки и жени да заемат без притеснение и с гордост мястото си в семейството и обществото.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама