Трети ден гъста мъгла в столицата - съвети за шофьорите и за хората със здравословни проблеми

16:25, 21 дек 15 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жълт код за гъсти мъгли е обявен за 10 области в страната. В столицата първият ден от седмицата започна с гъста мъгла и верижна катастрофа между пет автомобила на АМ „Люлин“, при която пострада 19-годишно момче. Метеоролозите предупредиха, че в София ще има условия за образуване на трайни мъгли с видимост до 500 метра.

Намалената видимост създава хаос на пътя

Само за последните две денонощия в страната са станали 35 катастрофи, при които са загинали трима души, а 42-ма са ранени. За столицата статистиката на катастрофите през уикенда също не е приятна – над 160 леки и 7 тежки произшествия на пътя, за щастие без загинали пътници, съобщиха от пресцентъра на МВР пред София topnovini.bg. От полицията не дават статистика за броя на катастрофите заради намалената видимост от гъстата мъгла, но голяма част от тях са заради неспазване на дистанция.

Препоръчително е до разсейването на мъглата шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост. За предпочитане при такова време в движение и извън града да се кара на къси светлини, защото дългите светлини образуват завеса пред автомобила и допълнително намаляват видимостта. Добре е автомобилите, които имат фарове за мъгла, да ги ползват.

Без затруднения на летище "София" заради гъстата мъгла

На летище „София“ ситуацията с мъглата е овладяна и за момента не е станала причина за закъснения или отменени полети, казаха пред София topnovini.bg от пресцентъра на аерогарата.

От няколко години летището разполага със система за кацане в условия на мъгла, в която летището инвестира около 300 000 лв. Благодарение на системата, самолетите могат да се приземяват при изключително слаба видимост от 75 метра.

Какво причинява мъглата на здравето, обясни специалист по белодробни болести

Гъстата мъгла обаче се оказва най-опасна за здравето на хората, когато са извън самолета и автомобила. Това обясни пред София topnovini.bg специалистът по белодробни болести от столичното 7-мо ДКЦ д-р Росица Здравкова. Тя предупреди, че мъглата е най-опасна за хората, които имат проблеми с белите дробове, защото увеличава задуха.

„По принцип мъглите носят със себе си много вируси и бактерии, тъй като се наслояват. Включително се засилват и парите от колите, които са замърсители и това се наслоява по белите дробове. За хора с нормални бели дробове и нормална очистваща функция, това може да се оправи автоматично след един-два дена. Но за хора, които имат увреден бял дроб това е тежко, защото тези частици се наслагват и засилват оплакванията със секреция и задух“, обясни д-р Здравкова. Тя посъветва столичани как да избегнат неприятните последствия от мъглата, за да не прекарат предстоящите празници в леглото.

„В часовете, когато има мъгли, трябва да се излиза с шал или нещо, с което да се предпазва устата и носа, за да може да се диша затоплен въздух и малко по-филтриран от този, който е в белия дроб. Най-добре хората с проблеми да не излизат в часовете с мъгла или да излизат след 11 ч. Тези, които не могат да не излязат, де се предпазват. Въздухът трябва да влиза през носа, а не да се диша през устата. Затова при хрема задължително използвайте капки за нос“, посъветва д-р Здравкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама