Вдигат данъка за имотни сделки във Варна

16:27, 21 дек 15 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Данъкът за придобиване на имущество във Варна да бъде увеличен през 2016 г., решиха общинските съветници на заседание на комисията по финанси и бюджет. 

Налогът ще бъде в размер от 3 на сто върху оценката на имота при възмездно придобиване, а при замяна – върху оценката на имуществото с по-висока стойност. В момента данъкът е 2,6 на сто от оценката на имота. Предложението за вдигането на налога бе направено от председателя на комисията Станислав Иванов. Мотивите за изменението са повишаване на приходите в бюджета на града. 

Срещу предложението скочи Борислав Гуцанов от БСП. Той припомни поетия от кмета и администрацията ангажимент за запазване на данъчната тежест. Предложение за частично опрощаване на неплатени местни данъци за период от десет години назад ще внесе утре Гуцанов.

Сумата, която общинската администрация очаква от увеличението на данъка за придобиване на имущество е около 2,7 млн. лева, обясни зам.-кметът по финансовите въпроси Пейчо Пейчев.  

Срещу предложението се обяви и Христо Атанасов от БЗНС "Ал. Стамболийкси, който каза че в нито един голям български град данъкът за придобиване на имущество не е 3 на сто, а се движи между 2,2 и 2,5%. Той изрази мнение, че не може при слаба събираемост да се вдигат данъци.

Светлан Златев от "Реформатори и патриоти" се позова на медийна публикация, според която руснаците се завръщат на имотния пазар, и призова да се възползваме от тази тенденция, след което данъкът да се преосмисли и дори да се намали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама