Само 4 училища в Шуменско без ученици с родители в чужбина

16:54, 21 дек 15 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От 71 училища в Шуменска област само в 4 няма деца, които са оставени от родителите за отглеждане от техни близки. Това са двете помощни училища и основните училища в селата Вълнари и Мадара, а данните са към началото на месец декември, обяви днес началничката на просветния инспекторат в Шумен Светлана Милева.

Тя представи статистиката на среща за взаимодействието на институциите и обществеността при грижата за децата, отглеждани от близки и роднини. В днешната дискусия в областната управа в Шумен участваха представители на неправителствени организации, социални служители, директори на училища.

В повечето учебни заведения в региона, процентът на „проблемните” деца, чиито родители са ги оставили на грижите на баби, дядовци и други роднини варира между 1 и 10%, отчете Милева.

Тя уточни, че най-тревожни са тенденциите в 7 училища в областта, където процентът на децата без родителски контрол е изключително висок между 14 и 16%. С най-много ученици, чиито родители работят в други градове и в чужбина са основните училища в селата Златар, Изгрев, Тушовица, Никола Козлево, Градище, Иваново и Лятно.

„Става въпрос за проблем, свързан най-вече училища в малките населени места, в същото време обаче той се наблюдава и за професионалните гимназии, където се обучават ученици не само от едно населено място, а дори и от различни общини”, каза Милева.

В 2 от общо десетте професионални учебни заведения в региона, тези ученици варират 20 и 21%. Това са Професионалната гимназия по химични технологии „Проф. Асен Златаров” в Нови пазар и Професионалната гимназия  по машиностроене в Шумен.

„Там, където има трудности, училището не може да се справи само, необходимо е да получи подкрепата на местната власт, на неправителствени организации”, допълни Милева. Тя благодари за инициативата да се проведе такава среща, защото споделянето на идеи може да подпомогне разрешаването на проблемите.

В дискусията се включи директорката на Комплекса за социални дейности и услуги в Шумен Венета Господинова, която представи рисковете пред децата, отглеждани без родители. По думите й, много често става въпрос за непокрити техни основни нужди като дом и храна.

Освен това децата са в риск да прекъснат образованието си, да станат жертви на насилие и трудова експлоатация, да им липсва материална и психологическа подкрепа. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама