Въвеждат системата за здравословно хранене в бургаските градини и училища

16:56, 21 дек 15 25 517 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Започва поетапното въвеждане на системата за здравословно хранене в детските градини и в училищата в Бургас. Това съобщи кметът Димитър Николов по време на представянето на проектобюджета на общината за 2016 г.

Тотален ремонт на кухни и ново кухненско оборудване ще има във всички детски градини в община Бургас.

Превръщането на училищните столове в модерни, красиви и удобни места за разнообразно хранене ще е тенденцията през следващите години. През 2016-та пълна промяна пилотно ще претърпят столовите помещения в училищата „Кирил и Методий“ и „Петко Росен“.

„Едната ни задача е да направим средата за хранене привлекателна, като ремонтираме изцяло столовете на учебните заведения. Втората ни задача ще е да предложим хранене, което да е многовариантно. Да има няколко менюта, от които децата да си избират хранене в рамките на заплатения от тях купон, за да не усещат те храненето като задължително меню, като нещо натрапено, което не харесват. Ястията ще се приготвят на място – това е много важно условие, затова сме избрали столове с кухня. Важно е храната да се прави в момента, да е топла и вкусна”, допълни зам.-кметът по образование Йорданка Ананиева.

Ще има обособени зони за хранене на малките деца от началния курс, което ще се организира по различен начин като сервиране. За по-големите ученици ще има друго пространство, което ще е съобразено с техните предпочитания като храна.

Община Бургас ще инвестира средства и за възраждане на професионалните гимназии. Предвидено е обновяване на сградите и съвременно оборудване на специализираните кабинети в шестте големи професионални училища на Бургас – Механотехникума, Електротехникума, Гимназията по туризъм, Строителния техникум, Търговската гимназия, Професионалната гимназия по транспорт.

Ще започне превръщането на ученическите дворове в модерни зони за спорт и отдих със съвременни настилки и уреди. Ще се стартира с училищата „Елин Пелин“ и „Кирил и Методий“, впоследствие с „Братя Миладинови“ и „Васил Априлов“.

Кметът Димитър Николов обяви, че е в напреднала комуникация с ръководството на Националната художествена академия за откриването на клон в Бургас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама