Общински съветник е задържан за лихварство в Девня

17:04, 21 дек 15 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общинският съветник от Реформаторския блок в Девня Иван Йорданов е арестуван при специализираната полицейска операция, насочена към заложните къщи в Долината на химията, научи Topnovini.bg. Акцията се проведе в края на миналата седмица, като в нея се включиха и инспектори на НАП. 

В заложна къща, собственост на 30-годишния общински съветник, са установени данни, предполагащи извършване на нелегална банкова дейност – престъпление по чл. 252 от Наказателния кодекс, който гласи:

(1) Който без съответно разрешение извършва по занятие банкови, застрахователни или други финансови сделки, за които се изисква такова разрешение, се наказва с лишаване от свобода от 3 до 5 години и с конфискация до 1/2 от имуществото на дееца.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Когато с дейността по ал. 1 са причинени другиму значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от 5 до 10 години и глоба от 5 хиляди до 10 хиляди лева, като съдът може да постанови и конфискация на част или на цялото имущество на дееца.

По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Варненската окръжна прокуратура. Държавното обвинение не е внесло искане в съда за постоянен арест на Йорданов, съобщиха за Topnovini.bg източници, близки до разследването.   

Утежняващо вината обстоятелство е, че 30-годишният съветник е криминално проявен и осъждан, сочи справка в Бюлетина на МВР-Варна. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама