Община Велико Търново е първата в България с награда за социални иновации

17:25, 21 дек 15 25 1191 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Велико Търново е единствената институция в България, спадаща към местната власт, която получи високо отличие за иновации в подкрепа на социалната икономика, съобщиха от пресцентъра на кметската администрация. 

Първите годишни призове са учредени от Министерството на труда и социалната политика. Наградата за Община Велико Търново бе връчена на церемония в София на директора на дирекция „Социални дейности и здравеопазване” Росица Димитрова. Със същите отличия бяха удостоени неправителствени организации, фондации и сдружения.

Много висока оценка са получили четирите социални работилници, чиято дейност става причина за получаването на високото отличие. Те са създадени към домовете за възрастни с умствени увреждания в селата Пчелище и Церова кория, Защитеното жилище в Дебелец и Дома за възрастни хора „Венета Ботева” във Велико Търново.

Заместник-кметът Снежана Данева-Иванова обясни, че арт-ателиетата са създадени по проект с европейско финансиране. Макар изпълнението му да приключва през 2011 г., социалните работилници продължават да работят и до днес, като хората в неравностойно положение получават възможност за трудотерапия. С изделията им се организират благотворителни изложби и базари, а средствата от тях се използват за закупуване на материали и пособия.

Заместник-кметът на Велико Търново Снежана Данева-Иванова каза още, че се работи по идея в четирите арт-ателиета да се изработват протоколните подаръци на Общината, като тепърва ще бъде обявен конкурс за концепция.

Директорът на общинската дирекция „Социални дейности и здравеопазване” Росица Димитрова изказа благодарности към кмета на старопрестолния град Даниел Панов за подкрепата. Тя припомни, че и през тази година в Коледния базар има специална къщичка, в която всеки може да си купи ръкоделия на хората в неравностойно положение и потребителите на социални услуги.

Със своеобразен занаятчийски труд се представят близо 30 арт-работилници. Всеки, който желае, може да зарадва близки и приятели с ръкоделията, сувенирите, картичките, рисунките, играчките и украсата за елхата, които се предлагат на базара.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама