"Съдебни репортажи": Прокуратурата поиска отвода на съдия по делото на Огнян Донев през медиите

17:29, 21 дек 15 25 764 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В деловодството на Софийския градски съд (СГС) до този момент не е постъпило искане на Софийската градска прокуратура за отвода на съдията-докладчик Даниела Борисова по делото срещу Огнян Донев. Това съобщиха официално от СГС, пише "Съдебни репортажи".

Причината за информацията до медиите е полученото от журналистите сутринта прессъобщение от прокуратурата, в което се твърди, че държавното обвинение е поискало отвода на съдия Борисова.

Оказва се обаче, че макар официално съобщено това „събитие“ все още не е намерило официално изражение, според НПК. Както „Съдебни репортажи“ писа, исканият отвод почива на основания, които са далеч отвъд законовите. На 30 октомври съдия Даниела Борисова от СГС върна делото на прокуратурата заради пропуски и неясноти в обвинителния акт. Месец по-късно след протест на прокуратурата Софийският апелативен съд отмени определението на съдия Борисова и постанови, че обвинителният акт е точен и ясен и делото може да продължи.

Прокуратурата обаче твърди, че решението на съдия Борисова, отменено от въззивната инстанция, сочи на „формирана предварителна незаконосъобразна оценка на работата на държавното обвинение и предмета на доказване, което ще доведе до постановяване на порочен съдебен акт“. Такова основание за отвод в НПК обаче няма, а на излиза, че прокуратурата иска отвода на съдия Борисова като я „обвинява“ за нейната преценка по обвинителния акт. Всеки съдия обаче има право на такава и това не дава основание на държавното обвинение да спекулира с вътрешното убеждение на съда.

От Градския съд припомнят, че делото срещу Донев е от изключителна фактическа и правна сложност, тъй като по него има двама подсъдими и са постъпили 95 тома доказателства. Според държавното обвинение с разпореждането за връщане на делото съдия Борисова е забавила процеса „с общо 4 месеца и половина към днешна дата и с това се постига реално отлагане във времето евентуалното реализиране на наказателната отговорност на двете лица предадени на съд, което винаги е предпоставка и за намаляване размера на наказателната им отговорност предвид константната практика на Европейския съд по правата на човека в тази насока“. „С това са нарушени правата на държавното обвинение и същото е поставено в невъзможност да осъществява основната си функция“, твърдят от държавното обвинение.

От прокуратурата обаче спестяват да споменат факта, че съдия Борисова не е излязла извън сроковете в НПК – произнесла се е по обвинителния акт и обемното дело в предвидения тримесечен срок, а след връщането на делото от САС законът й предоставя 2 месеца за подготвяне на съдебното заседание.

В прессъобщението на прокуратурата не е посочен и фактът, че разследването срещу Донев е започнало през 2011 г., а обвинение му е повдигнато през 2012 г. Това означава, че разследването продължава вече 3 години (сроковете за разследване по НПК са 2-месечни и се удължават по разпореждане на административния ръководител и този на горестоящата прокуратура по изключение), затова да се твърди, че връщането на делото е забавило процеса и с това са нарушени правата на държавното обвинение е меко казано невярно. В обвинението де факто се твърди, че цената на сделките, извършени на борсата не е правилно определена, а оттам – и данъчното им значение. Затова е особено интересно какви процесуално-следствени действия са извършвани цели 4 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама