5 млн. лева ще погълне строежът на новата градска библиотека в Бургас

17:33, 21 дек 15 / Култура 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Приблизително 5 млн. лв. е сумата, заложена за строежа на новата сграда на бургаската  регионална библиотека. Това съобщи кметът Димитър Николов по време на представянето на Бюджет 2016.

Проектът предвижда да се съберат всички клонове на духовния център в едно общо здание, а освен това в едно от крилата ще бъде изграден и музей на съвременното изкуство. Спомената сума не включва оборудването на библиотеката. Финансирането ще е основно с европейски средства, в които има и съфинансиране от Общината. След като завърши първият етап, ще се кандидатства и за пари за вътрешното оборудване на сградата.  

Дългоочакваната сграда за новата градска библиотека с музей на съвременното изкуство започва да се строи догодина на мястото на бившето немско училище. В нея е предвидено да има арт ателиета за живопис, графика и скулптура, съвременна фотография и дизайн, научни лаборатории, многофункционален център, лекционни и образователни зали, кино салoн. На втория етаж е предвидено да се обособи книгохранилището и специализирана секция за заемане на книги. Мястото ще предлага всякакви удобства на своите посетители – кафетерия, панорамен асансьор, гардеробиерна, подземен паркинг и тераса. В близост ще се намира зона за детско творчество и игри.

Централният вход ще е ориентиран на запад. Връзката между съществуваща сграда – библиотеката, и новопостроената – музея, се разграничава чрез изграден атриум помежду им. Отвореното пространство, ще насочва посетителите в три посоки - към библиотеката, музея и градината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама