България оглави класация за „робски условия на живот“ в Европа

21:39, 21 дек 15 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България е на първо място в Европа по процент на населението, което живее в робски условия. Това сочи докладът "Индекс на робството" за 2014 г. на фондация "Walk Free".

Според констатираното от доклада 0,38%, или 27 600 души от населението на страната ни живеят при условия на съвременно робство. След нас се нареждат Чехия, Унгария, Сърбия, Словакия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Литва, Албания, Македония, Словения, Естония, Кипър и Черна гора с по 0,36% от населението.

Според доклада икономическата криза и политиките на икономии са факторите, довели до увеличаване на броя българи, които са потърсили препитанието си в чужбина.

България се намира на 30-то място в Европа в класацията за действията на държавата в борбата с робството. От фондацията отбелязват, че правителството ни е въвело мерки, с които да отговори на съвременното робство.

"Има доказателства, че някои държавни политики могат да криминализират практики, свързани с робството", отбелязват от организацията.

През 2014 година страната в региона с най-висок брой на хора в условия на съвременно робство е била Турция - над 190 хил. души. Отбелязва се и продължаващата тенденция принуждаването на деца да сключват бракове, както и трудова и сексуална експлоатация на непълнолетни.

Именно там имат и най-ниска чувствителност по темите на човешките права и дискриминацията. След Турция се нарежда Албания и Босна по същите показатели. В Полша също е отбелязан висок дял на жертвите на робство, отчасти заради експлоатацията на евтината работна ръка от източноевропейските съседки на Полша в рамките на страната. Според доклада през 2014 година общо 566 200 души в Европа са живеели в робство, което е 1,6% от населението на континента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама