По-строг контрола за инвалидни пенсии предлага антикорупционно звено

22:19, 21 дек 15 / Политика 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Затягане на контрола при отпускането на инвалидни пенсии и нов начин за изчислението им. Това предлага Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР, съобщава бТВ.

Анализът и препоръките на антикорупционния орган тепърва ще се обсъждат.

По отношение на контрола БОРКОР предлага създаване на изцяло ново звено в НЕЛК, което да има правомощията да извършва проверки не само по документи. Предлагат още затвор за лекари, които издадат ТЕЛК с невярно съдържание, както и санкции за самия човек, получил такъв ТЕЛК.

Центърът настоява и за изцяло нов начин, по който да се изчисляват инвалидните пенсии.

Въвеждане на единна ставка, която да е поне минималната работна заплата.

Спрямо тази ставка ще се изчислява кой колко ще получава, според случая си.

Предлагат се и данъчни облекчения за хората с увреждания, които продължават да работят, както и прецизиране на интеграционните добавки. И още - облекчение на работата на ТЕЛК-овете, но и санкции, когато забавят решение.

Изводите от анализа на центъра са, че трябва да се предлага и задължителна медицинска и професионална рехабилитация.

Според експерти има твърде неясни предложения, а някои от тях дори са нереалистично амбициозни. Организациите на хората с увреждания също имат много забележки и се готвят за протест, ако предложенията станат факт.

Реформата в ТЕЛК беше отлагана няколко пъти от здравното министерство и от това на социалната политика. Първото обещание беше да е готова до есента, след това до края на тази година, а последно – до февруари 2016 г. Дали реформата, която ведомствата готвят ще бъде съобразена с препоръките на антокорупционния орган, предстои да разберем.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама