Нина Ставрева: Гласът на хората трябва да бъде чуван от общинска администрация

13:55, 26 дек 15 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нина Ставрева е кмет на Община Каварна. В интервю за Добрич Topnovini.bg тя разказва за работата си през първите близо два месеца от мандата си:

Г-жо Ставрева, почти два месеца Вие сте начело на Община Каварна. Имате ли вече яснота какво е наследството, което получихте?

Тези почти два месеца бяха доста интензивни, но в работата ни през това време исках хората от Каварна да получат доказателство, че обещания могат да се изпълняват. И, че гласът на хората трябва да бъде чуван от общинска администрация. Имаше доста проблеми с неразплатени задължения и продължават да излизат нови. Добрата новина е, че с част от тях успяхме да се справим, защото получихме очаквания ДДС – 1,8 млн. лева, който трябваше да бъде възстановен. Това ни даде възможност да разплатим част от забавените плащания. Като цяло, значително намалихме разходите. Например, разходът за гориво е намален с 50 %. В сравнение със септември и октомври, когато бе 10 000 лева, през ноември е около 5000 лева. Разходите за телефонни услуги също бяха оптимизирани. Изключително важно е как ще се изразходват средствата, за да са ясни приоритетите. А, моят основен приоритет, е грижата за хората.

Към момента има ли неразплатени разходи?

Когато встъпих в длъжност, имаше неразплатени 93 000 лева към болницата, над 80 000 лева - за храната в детските градини. През последните дни имахме плащания към РИОСВ във връзка с незаконното сметище – по 6 000 лева на месец, а не бяха плащани от април. Преведохме заплатите на служителите на пречиствателна станция, които от август не бяха плащани. Непрекъснато излизат задължения – към „ВиК“, „Виваком“ и други фирми, които с месеци не са плащане. Да не говорим, че имаше задължение от декември 2014 г. До края на януари, преди да бъде разглеждан бюджетът, ще имаме резултат от одита, който ще стане публичен. Жителите на Каварна ще знаят какво е било финансовото състояние на общината към момента на встъпването ми в длъжност. Аз съм поела, като ангажимент, да има публичност и откритост и ще държа на това.

Кои са основните проблеми, които остават нерешени в края на 2015 г.

Те са много. Имаме реален проблем с болницата, който няма как да получи еднозначно решение, като изхождаме от псевдо здравната реформа. Защото, целта е ясна – закриване на малките общински болници, което е абсурдно и не бива да се случва. Ние ще се борим за това нашата болница да оцелее. Тя обслужва две общини, една от които гранична. Тя е жизнено необходима за хората. Друг, много голям проблем, който възникна, е проектът за пречиствателната станция, с който кандидатствахме през 2012 г. Тогава аз бях общински съветник и гласувах „за“, защото състоянието на нашата пречиствателна станция е ужасно. Да не говорим, че може да предизвика екокатастрофа. Два дни преди да встъпя в длъжност пристига становище от МОСВ, че прединвестиционното проучване, направено по този проект, не се одобрява. Всъщност ние трябва да върнем 320 000 лева по проекта на МОСВ. Оказва се, че всички дейности са извършвани без одобрено прединвестиционно проучване. В крайна сметка, прескачането на тази стъпка се оказва, че ще струва изключително много. Изпратих писмо до МОСВ, в което зададох въпроса защо не се одобрява прединвестиционното проучване. Нямам отговор. Получих писмо, в което пише, че нямаме верифицирани разходи, а одобрените са нула т. е. не само, че няма да получим, но ние и дължим. Община Каварна обжалва решението за налагане на финансови санкции. Какво ще се случи, ще покаже времето. Това е сериозен проблем, защото действително тук най-важно в случая е състоянието на пречиствателната станция, тъй като става въпрос за здравето на хората.

Каква е философията на бюджет на Общината за 2016 г.? Кои са акцентите в него, които пряко ще бъдат усетени от жителите на Каварна и населените места от общината?

На първо място, той ще е социално ориентиран към хората. Ще е съобразен с техните нужди и потребности. Част от това е готовността ни общината да поеме изхранването на децата от детските ясли и градини, като родителите плащат символична такса от 2 лева. Ще обърнем полагащото се внимание на малките населени места. Защото, техните проблеми винаги остават в периферията. По време на кампанията, посетих всички населени места и видях, че хората са обезверени, отчаяни. Липсата на грижа и отношение се отразяват зле. На последната ми среща в с. Септемврийци по случай коледния им празник и, освен здраве и късмет, им обещах, че всички в администрацията ще дадем всичко от себе си, за да направим така, че да се чувстват щастливи жители на община Каварна. В тази връзка, в бюджета залагаме самостоятелни  сметки на всички населени места т.е. кметовете и кметските наместници да знаят с какви средства за 2016 г. разполагат. За да не са налага на един кмет да идва от 50 км, за да заяви две лампи за улично осветление. Да има средства, с които знае, че разполага, и да си направи сметка как ще ги разходва. Като цяло, трябва да се погрижим за инфраструктурата и за целия облик на населените места. Също и за предоставянето на качествени социални услуги. Защото, услугата социален патронаж, която има в града, не стига до хората от селата. И една от причините е, че е скъпа за тях. В тази посока Общината трябва да се погрижи да облекчи тази тежест за хората – дали ще поемем транспортните разходи или ще намалим цената на услугата, но трябва да я направим така тя да стане социално поносима и по-широкообхватна.

Това, което планираме, и ще се случи на сесията на 28 декември, е  нова структура на общинската администрация. Искам да подчертая, че това не означава на всяка цена съкращения. При численост, според досегашната структура, от 125 щатни бройки, сега предлагаме на Общинския съвет обща численост от 110 души. Опитваме се да направим така, че администрацията да работи по-бързо и по-ефективно за гражданите. Вътрешно преструктуриране също ще се наложи. Не говорим за масови уволнения, за съкращения. Говорим за оптимизация, която да бъде направена по най-безболезнения начин за хората, защото зад всеки щат стои човек, всеки има семейства. Имаме за цел да се справим без сътресения, безболезнено за всички.

Как Каварна ще посрещне 2016 г.?

Каварна ще посрещне 2016 г., макар да имаше коментари, че тя няма да дойде в Каварна заради отменения новогодишен концерт. Концертът не е отменен. Ще го има, но ще бъде друг – с народни песни и танци. Ще бъде празник за хората от града. Ще посрещнем новата година с местните таланти, на които благодаря изключително много, че подкрепиха идеята и ще се включат в новогодишния концерт. Ще има баници с късмети, вино, Дунавско хоро и заря, традиционни за всяка новогодишна нощ. Ще отправя посланията си към каварненци. Така че, новата година ще дойде в Каварна с автентични фолклорни ритми.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама