Бургаски лекар: Не бива да се нахвърляме изведнъж върху храната и алкохола по празниците

14:36, 26 дек 15 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Не е хубаво да се нахвърляме изведнъж върху храната и алкохола, само защото са празници. Това няма да доведе до нищо добро, а най-много да осъмнем в някое спешно отделение”, каза за Topnovini.bg председателят на Съюза на общопрактикуващите лекари в Бургас д-р Петко Желязков. По неговите думи, това правило важи както за тези, които са спазвали Коледните пости, така и за всички останали.

„От обилната храна и прекомерната употреба на алкохол се провокират най-често жлъчни кризи, възпаления на панкреаса, на стомашно-чревния тракт, получава се  и подуване на корема”, допълни доктор Желязков и добави, че тези, които са спазили постите стриктно, трябва след тяхното приключване да се захранят.

„Трябва да има известен период на захранване след Коледните пости, около една седмица, например. Хората, които винаги спазват постите, са наясно с това нещо, а именно, че трябва да се хранят по-често, на малко порции, като храната да не е в голямо количество. Препоръчително е да се започне захранването с ниско белтъчна храна, тъй като организмът дълго време е бил лишен от нея, най-вече затова някои ензими  в храносмилателната система са с понижено ниво. Това са ензимите, които разграждат тези белтъци”, обясни доктор Петко Желязков.

Ниско белтъчната храна е и по-лесно поносима. Първоначално може да се започне с приема на пилешко месо и риба, а след това да се премине към телешко или свинско месо.

„Хубаво е също така от менюто да се изключат пържените и мазните храни, както и газираните напитки. Чрез тях организмът може изведнъж да се претовари и има голяма вероятност да се получат нежелани и неблагоприятни последици като възпаления на стомашно-чревния тракт, на жлъчния мехур, на задстомашната жлеза. Може да се получат гастрити, които не се понасят добре от хората, които са постили”, каза още д-р Желязков.

В заключение той допълни, че хората трябва да са наясно, че по време на празници е хубаво да мислят за своето здраве и да употребяват всичко в умерени количества.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама