Състоянието на банките се подобрява след кризата с КТБ, обяви Стив Ханке

14:59, 26 дек 15 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българските банки са в много по-добро състояние от времето преди кризата с КТБ. Това каза в ефира на радио "Хоризонт" американският икономист проф. Стив Ханке, известен като баща на валутния борд у нас.

Ханке обърна внимание на стегнатото кредитиране в България и прогнозира последваща консолидация на банките. Той обясни, че в момента в България има по-сериозен надзор над банките, което обаче осуетява отпускането на кредити. След кризата с КТБ кредитирането се е свило, отбеляза Ханке.

„Сега да се вземе кредит в България е много трудно и всичко това е заради КТБ. Това е лошата новина. Добрата новина обаче е, че банковата система става по-силна. Аз направих някои изчисления за състоянието на системата и ми прави впечатление, че банките в момента са в по-добро здравословно състояние", каза той.

Професорът коментира, че кризата в Гърция е много по-тежка, отколкото повечето хора очакват, но за България това можело да има и позитивен ефект. Той отбеляза, че много инвеститори обмислят да се преместят у нас, защото България е „по-сигурно и по-атрактивно място за правене на бизнес“.

"Но към всичко това трябва да прибавим и бежанската криза. Това е огромен негативен фактор за икономиката на всички балкански страни", посочи Ханке.

Поскъпването на долара е най-важното икономическо събитие през 2015 г., според американския икономист. Той посочи, че поскъпването на долара спрямо еврото е намалило цените на суровините. Поевтиняването на горивата също е свързано с цената на долара, посочи експертът. Той допълни, че догодина световната икономика ще се развива без особени турболенции.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама