Висящото кръстовище на „България“ и „Гешов“ ще е готово през 2017 год.

16:29, 26 дек 15 25 444 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Висящото кръгово кръстовище на бул. „България“ и бул. „Акад. Ив. Евст. Гешов“ ще е готово през 2017 г. Това каза в интервю за София Topnovini.bg зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. Изграждането на модерното съоръжение трябваше да започне тази година, но проектът се забави и ще стартира догодина.

Готвеният проект предизвика множество критики през годината. При десетките обществени обсъждания част от жителите на квартала изразиха несъгласието си с него. Хората заявиха, че кръстовището не е домислено за велотраспорта, както и за пешеходците. По думите им то ще е удобно само за автомобилите.

Преди месец и неправителствената организация „Спаси София“ направи протест срещу проекта за модерното кръстовище. На него бе поискана оставката на главния архитект Петър Диков, както и на самия Любомир Христов. Доводите бяха, че новото съоръжение няма да облекчи трафика в района, даже напротив – ще доведе до още по големи задръствания и ще повиши замърсяването на въздуха.

Кръстовището се очертава да бъде един от най-амбициозните проекти на Столичната община през 2016 г. Любомир Христов посочи, че проектът е много сложен, тъй като под бул. „България“ минава река, както и най-големият електропеносен колектор в града. Той обясни, че всеки може да има свое мнение за проектите в столицата, но досега осъществените са доказали, че подобряват както трафика, така и градската среда.

„Това кръстовище е продължение на този малък ринг, който се оформя в тази част на града. След преминаването на това кръстовище на практика имате развръзка на транспортните потоци в посока Южен парк през бул. „Гоце Делчев“. От там излизате на кръстовището на ул. „Сребърна“. Там имате един светофар, след което отивате на Семинарията, минавате през Телевизионната кула и отивате в „Подуене“ за десет минути“, обясни Христов.

Той посочи, че вече са предвидени средства за началото на проекта. Христов допълни, че остава само да бъдат отчуждени част от магазините в подлеза под кръстовището, защото се налага събарянето им. На тяхно място ще бъде изградена носещата колона на модерното съоръжение. Паралелно с този проект ще започне и изграждането на метростанцията от третия лъч на метрото в района.

Цялото интервю на зам.-кметът по транспорта можете са прочетет ТУК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама