Мирните преговори за Сирия започват на 25 януари

20:53, 26 дек 15 / Свят 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Спициалният пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура планира преките преговори между правителството на президента Башар Асад и сирийската опозиция да започнат след по-малко от месец – 25 януари в Женева. Това се казва в разпространена днес декларация на пресслужбата на световната организация, цитирана от АФП.

Де Мистура е „ускорил усилията“ за начало на преговорите на посочената дата, и „разчита на пълно сътрудничество от страна на съответните сирийски партии в този процес“, се казва в изявлението от неговата служба

След като Съветът за сигурност на ООН прие резолюция 2254, де Мистура активизира посредническите си усилия с цел преговорите да започнат на 25 януари в Женева.

Международният посредник се надява, че събитията в Сирия няма да провалят усилията за мирно уреждане на конфликта, се посочва в декларацията. По-рано по време на посещение в Китай сирийският външен министър Уалид Муалем обяви, че страната му е готова да участва в мирните преговори в Женева, насочени към прекратяване на насилието на територията на размирната арабска република.

Вчера по време на въздушна атака от Русия загина лидерът на една от големите опозиционни групировки „Джаиш ал-Ислам" в Сирия. При нападението бяха убити и други членове на висшето й ръководство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама