Десислава Танева: С 15% повече средства ще има за производството през новия програмен период

23:16, 26 дек 15 / Политика 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
15% повече обвързана подкрепа за секторите „Животновъдство“ и „Плодове и зеленчуци“ ще има през новия програмен период. Това обяви министърът на земеделието Десислава Атанасова пред Канал 3. Тя припомни, че през миналия период 2007-2013 г. не е имало възможност да бъдат заделени средства от европейския пакет, защото така е било договорено. За следващите 6 години обаче увеличението от 15% вече е предвидено.

"От този общ пакет на плащания, които са на площ, 15% от този бюджет можеше и България го защити, да се разпредели за производство на плодове и зеленчуци. Европейската комисия позволи всяка страна членка да реши дали ще се възползва от тази възможност. Ние решихме да се възползваме в максимална степен. Бюджетът се увеличи над 2,5 пъти спрямо бюджета специфично подпомагане за последната година, който беше изплатен на сектор плодове и зеленчуци", каза министър Танева.

Тя поясни, че благодарение на обвързаната помощ и Националната преходна помощ производството ще бъде подпомогнато с близо 230 млн. лв. Тя посочи, че „Сектор „Животновъдство” вече е получил по-високата подкрепа спрямо предходната година.

Танева заяви, че годишният финансов разчет в горската система дава много добри резултати – 30 млн. лв. повече приходи в сравнение с миналата година.

„Приходите от дейността от дърводобива от държавните горски стопанства са близо с 15% повече отколкото миналата година. В същото време бяхме наложили мораториум за износ на дървесина за няколко месеца”, каза земеделският министър.

Танева коментира и действията на министерството за ограничаването на незаконната сеч като посочи, че са въведени осем мерки за ограничаването на нарушенията до минимум. Физическата охрана и мобилните екипи са две от мерките за противодействие на незаконното изсичане на горите.

„В края на тази година във всички държавни горски стопанства приключваме с въведена системата за електронния превозен билет. Също с публично достояние и информация в системата на Изпълнителна агенция по горите за издадените позволителни за сеч" допълни Танева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама