Пак обгазиха Гълъбово със серен диоксид

09:08, 30 дек 15 25 503 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В град Гълъбово е отчетено превишение на алармения праг за серен диоксид, съобщиха снощи от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ).

В 15.00, 16.00 и 17.00 часа Автоматичната измервателна станция за контрол на въздуха в град Гълъбово регистрира превишение на алармен праг по показател серен диоксид.

Пунктът, който е разположен в централната градска част регистрира превишения: в 15.00 часа - 2, 05 пъти над пределнодопустимата концентрация; в 16.00 часа - 2,17 пъти и в 17.00 часа - 2,37 пъти над пределнодопустимата концентрация. 

От Екоинспекцията са предприети мерки за редуциране на емисиите от действащите мощности в комплекс “Марица изток“. Дадени са предписания за увеличаване на степента на сероочистване и намаляване на товара на работещите мощности на четирите топлоелектрически централи в комплекса, които са източник на емисиите на серен диоксид.

В момента централите в комплекса работят на пълна мощност, заради увеличеното потребление на електроенергия по празниците.

След 21.00 часа нивата на серен диоксид вече са в нормите, уточниха от РИОСВ.

Според енергетици натоварването на мощностите в комплекса в момента е около 3000 мегавата. Ще продължи нарастването на консумацията на еленергия, заради студеното време и новогодишнити презници. Затова може да се очакват нови превишения на нормите за концентрацията на серен диоксид във въздуха.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама