Борисов: Няма спор чрез ДПС за отношенията с Русия и Турция

11:37, 30 дек 15 25 519 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Наличието на спор във взаимоотношенията с Русия и Турция чрез ДПС са абсолютни внушения, заяви премиерът Бойко Борисов, който присъстваше на откриването на 13-км участък от Северната скоростна тангента. Той заяви, че иска и с двете държави да имаме приятелски отношения.

По темата със сигурността на Лютви Местан, който до скоро беше лидер на политическа партия и е потърсил закрила в резиденцията на Турция, Борисов каза, че не е говорил с него. По неговите думи Местан има охрана от Националната служба, която не е по-малко от неговата, затова се учудва от притеснението му.

„В ежедневните си контакти посланици идват при нас, ние ходим в посолства, сега аз не ходя. Даже и на националните им празници не ходя, ако сте забелязали, но с министрите и депутатите много често се срещат. Така че след това какво обяснение всеки ще даде си е негова работа”, каза той. Борисов подчерта, че когато са се случвали нещата в ГЕРБ, те също са били тормозени, но никой не се е грижел за тях.

"Вие видяхте само за няколко дена каква буря се разрази, и всъщност много маски паднаха – че действително има интерес към нашата вътрешна политика да има възможност да й се влияе от страна на Турция", каза той. Според него съвестта му е чиста, защото е казал на турския премиер Ахмет Давутоглу всичко – и когато е бил на посещение в България, и в телефонен разговор. Той му благодари, че вицепремиерът и външният министър на Турция не са били в Кърджали на заседанието на ДПС, след като им е отказал среща.

Премиерът им е казал, че България е свободна държава и на частно посещение всеки може да дойде, но тяхното идване би се разчело много лошо от правителството и българите като народ. Външната политика между Турция и България се води на ниво правителство, на ниво външни министри, на ниво премиери и президенти, допълни той.

„Мисля, че към момента, когато те са ни помагали с бежанската криза, аз на висок глас съм изказвал своята благодарност. Разбира се, има много теми, по които ние не сме се разбирали и тогава пак тихо, но достатъчно твърдо, съм им казвал, че не съм съгласен с това, което правят и то им се върна”, коментира министър-председателят.

Той каза още, че когато Турция е взела двата реактора от АЕЦ „Белене” и е решила да ги строи на нейна територия, е било индиректен удар срещу България.

„Когато „Южен поток” се прекръсти на „Турски поток” и тръгна да обикаля България през Гърция и Македония и това беше съобщено от президентите Ердоган и Путин в Анкара, аз видях чудовищно сближаване между Турция и Русия за сметка на България, но пак не реагирах публично, както сега. Защото те си позволяват да говорят, че едва ли не едни или други в България хора са подвластни – едни на Турция, едни на Русия или на който и да било“, подчерта Борисов.

„Когато руският президент негласно каза, че не е хубаво да се ходи в България на почивка, а да отидат в Турция, те направиха милиарди обороти от този туризъм за сметка на българския, аз пак си мълчах”, каза още той.

По неговите думи, когато България е спазвала европейското ембарго за Русия, около 10 млрд. евро е бил техният оборот на зеленчуци, плодове, хранителни стоки. Това е било за сметка на нашите производители, които са загубили над 300 млн. лв. от ембаргото за Русия и контраембаргото към България.

„И сега някой да казва, защото водим една балансирана политика – искаме да си направим газоразпределител, където от 3-4 източника на газ да си получаваме газ, сме подвластни на една или друга политика на Русия, това е не само невярно, не само голяма глупост, но и несправедливо с оглед на събитията, които ставаха през това време”, заяви Борисов и отбеляза, че заигравката на Турция с Голямата мечка е донесла някои несгоди след това на турската страна.

„България е в Европейски съюз и НАТО и е много по-лоялен член от много от европейските държави. Това на последния европейски съвет особено на холандците го казах в много добър дух”, добави премиерът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама