Кабинетът закри митницата в Свиленград и откри звено за информационна сигурност (допълнена)

11:59, 30 дек 15 25 482 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерският съвет направи промени в устройствения правилник на Агенция „Митници“, с които се закрива митница „Свиленград“ и се създава „Звено за информационна сигурност“ в администрацията на Централно митническо управление, съобщават от правителствената пресслужба.

Със закриването на митница „Свиленград“ се цели превенция на корупционни практики и подобряване на работата, като ще се оптимизират човешките, финансовите и материалните ресурси и те ще се насочат за по-ефективно изпълнение на контролните функции на митническата администрация, уточняват от там.

Преди две седмици на "Капитан Андреево" бяха задържани за корупция над 30 митничари, като днес съдът остави в ареста 12 от тях.

По повод новото звено от пресслужбата на МС уточняват, че то ще осъществява контрол за спазване изискванията за сигурност на информационните системи на митническата администрация, ще организира и осъществява политиката за информационна сигурност на Агенция „Митници“ с цел защита на обработката, съхранението и разпространението на информацията.

Една от основните функции на звеното е да ръководи дейностите, свързани с постигане на мрежова и информационна сигурност на Агенция „Митници“, както и да следи за прилагането на стандартите, политиките и правилата за информационна сигурност и управление на риска в администрацията в съответствие с целите за мрежова и информационна сигурност.

Новото административно звено ще отговаря за защитата на интелектуалната собственост и материалните активи на агенцията в областта на информационните и комуникационните технологии, ще разработва и предлага иновативни решения и архитектури за подобряване на информационната сигурност на агенцията.

С акта се разширяват функциите на дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ в Централно митническо управление. Предвижда се да се създаде денонощен център за анализ на рентгеновите изображения, получени в хода на митническия контрол, който да обобщава резултатите, както и да координира и контролира дейностите по извършването на анализа.

Структурните промени в Агенция „Митници“ се правят без промяна в общата численост на персонала.

Финансовият министър Владислав Горанов коментира, че причината за затварянето на митницата в Свиленград е необходимостта от подобряване работата на митниците. "Повтарям работата на министерство на финансите и Агенция "Митници" не е да създава заетост, а да събира приходи. С програми за заетост се занимават други министерства", каза той след заседанието на каинета, цитиран от "Фокус".

На въпрос дали се опасява от протести на служителите на митница "Свиленград", Владислав Горанов обясни: "Всеки има право да си изказва позицията в рамките на закона". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама