ДРСЗ: Безработицата в Русе се увеличава през ноември

12:10, 30 дек 15 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През ноември постъпилите на работа регистрирани безработни от област Русе са 481, като спадът спрямо предходни месеци е обичайно явление през този сезон, съобщиха днес от местната дирекция "Регионална служба по заетостта".

Трудовите посредници са осигурили заетост на първичния пазар на 224 безработни. С посредничеството на ДБТ други 48 безработни са наети по програми за заетост през ноември.

Общо обявените през ноември свободни работни места от работодатели на територията на област Русе са 303. Като цяло броят им намалява в сравнение с октомври, когато се наблюдаваше значително по-голямо търсене на работна сила на първичния пазар на труда и по програми за заетост.

През месеца и търсенето на работна сила в реалната икономика бележи спад в сравнение с октомври и се изразява в заявените общо 212 места в бюрата по труда, отбелязват още от ДРСЗ, като добавят, че повечето от тях са от частния сектор и в зависимост от икономическите дейности най-много свободни работни места са заявени от преработващата промишленост (108), търговията (21), операциите с недвижими имоти (19), селското стопанство (9), образованието и административните и спомагателните дейности (по 8), строителството (7) и др.

По програми за заетост в бюрата по труда в област Русе през ноември са заявени 91 работни места, значителната част от които са по схемата по ОПРЧР – „Младежка заетост”.

Към края на ноември в трите бюра по труда в област Русе – Русе, Бяла и Ветово, регистрираните безработни са 8 457. Техният брой се увеличава с 238 в сравнение с края на октомври, което е характерно за периода, когато входящият поток традиционно нараства под влиянието на сезонния фактор. Като търсещи работа лица са регистрирани и 560 заети, 483 пенсионери и 209 учащи.

Равнището на безработица за област Русе, на база официално публикуваните данни от Агенцията по заетостта за страната, е 8,2%, при 8,0% през предходния месец. Същевременно, в сравнение с ноември 2014 г. равнището на безработица е по-ниско с 0,4 процентни пункта. За ноември 2015 г. равнището на безработица средно за страната е 9,9 на сто.

По професионален признак регистрираните безработни са: без специалност – 46%, с работнически професии – 33%, специалисти – 21%.

Според образованието от общия брой регистрирани безработни в областта преобладават тези с основно и по-ниско образование - 40%, хората със средно образование са 47%, а висшистите – 13%.

Разпределението по възрастови групи показва, че най-голям се запазва относителният дял на безработните над 50 години – 46% от всички регистрирани, тези от 30 до 49 години са 41%, а младежите до 29 години – 13%. Регистрираните младежи до 29 години са 1087, като спрямо октомври броят им се увеличава с 11, а в сравнение със същия месец на 2014 г. намалява със 143.

От общо регистрираните лицата с намалена работоспособност са 632.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама