Българите в чужбина ще могат да подновяват документи по електронен път

12:33, 30 дек 15 25 508 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българите в чужбина вече ще могат да подновяват личните си документи по електронен път, но при условие, че имат електронен подпис. Това решиха на днешното си заседание министрите, съобщават от правителствената пресслужба. Сега сънародниците ни зад граница задължително трябва да отидат до дипломатическо представителство, за да подновят документите си.

МВнР приключва работата си по изпълнение на проект за внедряване на електронни услуги „Е-консулски услуги”, който се финансира по Оперативна програма „Административен капацитет” 2007-2013 г. След реализирането на проекта българските граждани, живеещи в чужбина, ще могат да подават заявления за подновяване на паспорта и личната си карта по електронен път, чрез онлайн форма, която ще намерят на страницата на министерството.

Условието за това е да притежават квалифициран електронен подпис, да имат вече издаден български личен документ в последните 59 месеца преди подаването на заявлението и да са им били снети необходимите биометрични данни. Заплащането на заявените услуги също ще става по електронен път.

Допълнително се предвижда и отмяна на текст, касаещ услуга, която вече не се извършва, а именно – подновяване валидността на паспорт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама