Бум на рязане на лентички в София в края на годината

12:31, 30 дек 15 25 431 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няколко ключови пътни участъка бяха открити в последните дни на 2015 г. От днес ще се осъществява придвижването по нова 13- километрова отсечка от Северната скоростна тангента и участък 1 от Западна дъга на Софийския околовръстен път.

По думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която беше на откриването на част от Северната тангента, за извеждането на тежкия трафик от града и подобряването на чистотата на въздуха е изключително важно да се развива Околовръстният път и скоростните тангенти.

„Най-важният фактор е транспортът. Само по тази тангента и само локалният трафик е 40-50хил. автомобила дневно, които ще излязат от града“, каза тя по време на откриването на участъка от Северната скоростна тангента. В страната няма друга 4-лентова магистрала във всяка посока, допълни Фандъкова.

Спестените пари за този обект са 180 млн. лева, подчерта министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова. Според нея пътят съкращава движението и го прави безконфликтно в тази част на столицата. Пълното завършване на участъка остава още една малко - отсечка от под 3 км. Последните дейности по него ще бъдат извършени в началото на следващата година, допълни Павлова.

По думите на премиера Бойко Борисов, който също ряза лентичката на Северната тангента, е имало дни, в които на обекта са работили по 2 400 машини. Той е заявил на строителите, че ако не се справят в срок до 31 декември и върнем 220 мил. европейски пари, догодина ще строят с 220 мил. По-малко.

Сверената скоростна тангента обхваща отсечките между „Ботевградско шосе“ и булевард „Лазар Михайлов“ и от Околовръстния път до пътя за Требич. Общата дължина на тангентата е 16,54 км. В нея се пресичат автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“, път I-8 Калотина - София, I-6 София – Бургас, второкласни и третокласни пътища от републиканската пътна мрежа.

На откриването на цялостно изградения участък 1 от Западната дъга на Софийския околовръстен път председателят на УС на агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров каза, че работа е приключила в срок, включително и на моста в кв. „Филиповци“, който е извън обекта. По неговите думи, когато се свържае тангентата със Западна дъга 2 ще се преминава за 15 минути от кв. „Враждебна” до пътен възел „Сливница”, а не за един час, както беше досега.

Вчера беше открит и обходния път на Монтана, като по време на откриването му Борисов каза, че са необходими 5 млрд. лева, за да се направи целият път по „Дунав мост“ и магистралите „Струма“ и „Хемус“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама