Община Петрич с нов дълг от половин милион лева

07:07, 02 юни 16 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Неподписан от страна на предишния кметски екип в Петрич анекс към договор за изграждане на вътрешна канализация на село Михнево, се стовари като нов дълг на настоящия кмет Димитър Бръчков и общинската хазна.

Изъпълнител на обекта е дружество, ръководено от предприемача Георги Георгиев. Той вече е предявил съдебен иск за неплатената сума, информираха от общинския пресцентър. 

Договорът за обекта е сключен преди 4 години и е на стойност 4 704 547 лева.

Държавен фонд „Земеделие” санкционира община Петрич за проведената обществена поръчка по избор на фирма-изпълнител. 

Избраната фирма направила предложение наложената санкция в размер на 268 630 лева да бъде за нейна сметка. Въпреки предложението,  общината и тогавашният кмет Вельо Илиев не подписали анекс към договора, който да узакони тази стъпка и да отпадне санкцията. 

Вместо това, през октомври миналата година, временно изпълняващият длъжността общински кмет Христо Батев, поканил нотариално дружеството да представи надлежна фактура, в която са включени и тези 268 630 лева, вместо да подпише анекс за намаляване на общата стойност по договора.

Христо Батев дал срок за представяне на фактурата до 12.10.2015 година на стойност 365 601 лева с ДДС. 

В тази сума влизат „проспаната” вече отстъпка от 268 630 лева, както и друго задължение на общината по договора. Това установява проверка на документацията за канализацията в Михнево, извършена от екипа на кмета Димитър Бръчков.  

Към днешна дата фирмата изпълнител „Строително-предприемачески холдинг” ЕООД е изпратила нотариална покана до петричкия кмет Димитър Бръчков, с която иска общинарите да изплатят от бюджета 268 630 лева, с ДДС, както и лихвите от 219 629 лева за 752 дни. Претенцията е за 488 260 лева.                                                                                    

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама