Шуменска гимназия с подвижен бюст на Ботев, въртят го за празника

07:18, 02 юни 16 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Паметникът на Христо Ботев в Професионалната гимназия по механотехника в Шумен променя позицията си на всеки празник на школото. Бюстът, поставен върху циментов постамент, е направен така, че да може да се завърта на 180 градуса и да „гледа” ту към двора на училището, ту към отсрещния булевард.

Въпреки, че е любопитна атракция, маневрата не прави впечатление нито на учениците, нито на педагозите в училището. Може би защото се „практикува” от години, разказа директорката Галина Младенова.

Гимназията, която наесен навършва 67 години от създаването си, е открита през 1949 година като Механоелектротехническа гимназия. На 1 септември 1963 г. тя приема за патрон името на поета –революционер, а през 1984 г. в двора на училището е открит негов  бюст-паметник. Това е и единственият монумент на Христо Ботев в града.

Първоначално горната част на паметника била неподвижно закрепена за основата му и бил обърнат към улицата, но неуспешен опит за кражба в началото на 90-те години, принудил тогавашното ръководство на училището да го „модернизира”, припомня директорката.

„ Бившият директор инж. Марин Маринов и колеги от гимназията разработили проект за по-устойчиво закрепване на бюста и измайсторили нов начин за свързването му с постамента, така че да не може да бъде издърпан от него. Вътре е поставен дълъг вертикален шиш, с помощта на който цялата конструкция се завърта”, допълва Младенова.

Инженерите в школото измислили и подвижно съоръжение за „вечния огън”, което било произведено в работилниците на гимназията и се слага пред паметника в навечерието на тържествената заря-проверка за 2 юни.

Освен на Деня на Ботев и загиналите за свободата на България, металният бюст се върти и за рождения ден на поета- 6 януари и за училищните тържества – на 15 септември и изпращането на абитуриентите.

В училището, което години наред е „захранвало” със стотици подготвени кадри шуменския машиностроителен завод  „Мадара”,  сега учат 384 ученици, преподавателите и служителите са 36.

След обединението си с Гимназията по телекомуникации, училището предлага две специалности за прием след 7 клас – компютърна техника и технологии и автомобилна мехатроника, а  след завършено основно образование приема ученици в 4 паралелки за техник на компютърни системи, автомонтьори, електро  и машинни техници.

Гимназията по механотехника ще отбележи днес 2 юни по-нетрадиционно, със спортен празник. Ученици и преподаватели ще участват в общоградското честване в Шумен, а директорката Галина Младенова ще произнесе слово. Преди дни възпитаници на гимназията са се включили и в Националната среща на училищата, които носят името на Ботев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама