Отбелязваме 140 години от гибелта на Христо Ботев

07:21, 02 юни 16 25 440 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
2 юни е и се навършват се 140 години от гибелта на поета-революционер и национален герой Христо Ботев.Точно в 12.00 часа в продължение на 2 минути сирените в цялата страна с прекъснат вой ще оповестят отдаването на всенародна почит към паметта на Ботев и загиналите за свободата на България.

Ботев е роден на 6 януари 1848 г. в Калофер и е починал на 1 юни 1876 г. Това, което се знае със сигурност е, че Ботев заедно с четата се качват на кораба "Радецки" и насила карат капитана да спре на българския бряг край село Козлодуй. След това четата се отправя към Враца. На 18 май, когато вече наближават града, започват по-тежките сблъсъци с черкези, а след това и с башибозук. 

Ботев заедно с четниците се оттеглят към Стара планина и на 20 май ( 1 юни нов стил) стигат до местността Вола. Тогава идва и редовната османска войска и при боевете, по приверчер, Ботев бива убит от куршум.  Днес преобладава мнението, че това става в подножието на връх Камарата, но има и други версии. След като бива убит, главата на Ботев отрязана от османците и е изложена на площада във Враца, който днес носи неговото име.

От 11.00 часа, в Борисовата градина пред бюст-паметника на Христо Ботев пък ще се състои тържествена церемония, посветена на 140-та година от гибелта на българския поет и революционер и в памет на загиналите герои за свободата и независимостта на България. В програмата ще участват актьорът Мариус Донкин, вокален ансамбъл "България" с диригент акад. Валентин Бобевски и Гвардейският представителен духов оркестър. Слово ще произнесе д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама