Брюксел отличи екопроекта „Живот за Бургаските езера“

07:25, 02 юни 16 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейската комисия отличи проекта LIFE+ „Живот за Бургаските езера“ като „Най-добър ЛАЙФ проект 2016“ в категорията „Природа“. Церемонията се проведе във вторник вечер в Брюксел в рамките на ежегодната „Зелена седмица“ на ЕК, съобщиха от Коалицията „За да остане природа в България“.

„Живот за Бургаските езера“ е един от трите наградени проекти от България. Той е реализиран от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в партньорство с Община Бургас, „Черноморски солници“, Българска фондация Биоразнообразие и Кралското дружество за защита на птиците (Великобритания). Целта на проекта е осигуряване на дългосрочно опазване на три защитени зони от мрежата Натура 2000 и пет приоритетни видове птици – къдроглав пеликан, малък корморан, голям воден бик, тръноопашатата и белооката потапница, както и устойчиво управление на техните местообитания.

Екипът на БДЗП, с помощта на партньорите по проекта, възстанови 4 хектара открити водни площи в защитената местност „Пода“, изгради 11 изкуствени острови за гнездене на птиците във влажните зони около Бургас, ремонтира 14,5 км диги и валове в поддържан резерват „Атанасовско езеро“ и обезопаси 8,7 км опасни за птиците електропроводи до езерото. Усилията на природозащитниците бяха възнаградени - за първи път от 18 години насам малкият корморан отново гнезди в „Пода“.

Другите отличени проекти от България са „Възстановяване на популациите на едрите европейски лешояди в България” на „Зелени Балкани - Стара Загора“ и „Опазване и възстановяване на 11 типа природни местообитания край реки и влажни зони в 10 Натура 2000 места в българските гори“ на Изпълнителната агенция по горите, WWF и дирекциите на 10 природни парка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама