Бундестагът гласува резолюция за признаването на арменския геноцид

07:31, 02 юни 16 / Свят 25 209 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Германският Бундестаг ще гласува в четвъртък резолюция за признаването на арменския геноцид. До решението на парламента на ФРГ се стигна след разисквания сред парламентарните групи на партиите. Документът носи името „Възпоменание на геноцида над арменците и другите християнски малцинства в Османската империя преди 101 години”.

„Вероятно това ще предизвика възражение от страна на Анкара, но Бундестагът няма да позволи да го шантажира такъв деспот като Ердоган“, казва в интервю за вестник „Билд ам зонтаг“ авторът на проекта за резолюция и съпредседател на партията на Зелените Джем Йоздемир, който е от турски произход.

Текстът на резолюцията, която ще признае официално геноцида над арменците през 1915-та година е готов като е минал през най-малко три парламентарни работни групи, пише „Дойче веле“. Това означава, че членовете на парламента няма да бъдат задължени да присъстват. Резолюцията ще бъде гласувана с вдигане на ръка, уточняваизданието.

По-рано в сряда канцлерът Ангела Меркел се е съгласила със своята партия, че избиването на арменци от Османската империя трябва да бъде определено като геноцид, но тяняма да присъства по време на гласуването в Бундестага по въпроса, информира АФП.

Турция категорично отхвърля този термин и твърди, че става дума за гражданска война, в която са загинали между 300 и 500 хиляди арменци и още толкова турци. Армения от своя страна настоява за признаването от страна на световната общност на арменския геноцид в Османската империя.

Арменският геноцид е признат в над 20 държави, в 42 щата на САЩ и в отделни провинции и щати на Австралия, Бразилия, Канада и Испания. България признава масово изтребление на арменците в Османската империя в периода 1915 – 1922 г., като замени думата "геноцид".

Миналата година масовото избиване на арменци от Османската империя бе признато за геноцид от Франция и предизвика острата реакция на Турция. Дипломатическите отношения между двете държави бяха поставени под въпрос. Очаква се същото да се случи и сега, ако Бундестагът вземе решение да признае геноцида над арменския народ.

В навечериетона гласуването на резолюцията представители на турските власти излязоха с остри предупреждения и коментари.Турският президент Реджеп Ердоган коментира казуса по телефона с Меркел, а премиерът Бинали Йълдъръм нарече резолюцията „нелепа” и добави, че одобряването й ще навреди на отношенията между двете страни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама