Близнашки: Лековато е решението на депутатите да пуснат референдума на Слави

08:47, 02 юни 16 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентът е в правото си да сезира Конституционния съд за въпросите от референдума на Слави Трифонов и го направи с целия риск да си навлече гнева на някои от инициаторите на тази кампания. Но трябваше в Народното събрание да е големият филтър за референдума на Слави. Лековато беше решението на депутатите да го допуснат.

Това каза в ефира на БТВ бившият служебен премиер и преподавател по конституционно право Георги Близнашки. Той посочи, че „мераците“ на шоумена и екипа му трябвало да „бъдат пресечени още в зародиш“. Близнашки подчерта неколкократно, че подкрепя решението на президента Плевнелиев да сезира Конституционния съд за част от въпросите, които предвижда референдумът на Слави Трифонов.

„Нашата конституция не допускат т.нар. конституционен референдум“, каза професорът. По думите му депутатите трябвало или да пресекат идеите, или да променят нещо в тях преди да ги одобрят.

Допълни, че голяма грешка на президента била да допусне провеждането на референдум заедно с националните избори. Близнашки обясни, че към компетенцията на Великото народно събрание се отнасяли много по-сериозни въпроси.

„Що се отнася до въпроса с рязкото намаляване на броя на депутатите, това е самоубийствен ход. Провокация към българския народ. Това ще е безкръвен безпомощен парламент, който няма да може да захрани комисиите, които взимат решения. Няма да има хора и за делегации“, каза преподавателят по конституционно право.

За пример даде Смолянска област, от която народните представители са четирима. „Ако намалим там ще останат двама. Абсурдно е“, отсече професорът и добави, че такова решение би обезсмислило парламентарната демокрация.

„Опасен и ходът да се дадат парите на два тура. А по проблема с електронното гласуване вече имаше едно допитване, но то не даде резултат. Депутатите го приеха, но експериментално“, обясни още Близнашки.

Той подчерта, че „третият мандат на Първанов категорично не е възможен“. „Не му прави чест, че ангажира вниманието на хората с тези работи, та дори и призовава за президентска държава“, възмути се професорът.

По повод изказване на Слави Трифонов, че ако народът реши с референдум да „ходим със зелени гащи ще го направим“, Георги Близнашки обясни, че няма как подобен въпрос да бъде поставен на гласуване. „Ще успокоя българските граждани, че не може да има легитимен референдум за зелените гащи на Слави. Народът не може да накърнява правата на отделния индивид“, каза професорът.

„Тези, които паднаха ще се завърнат отново. Това е предупреждение за народа“, отговори професорът на въпрос свързан с Делян Пеевски.

Близнашки не пожела да коментира и управлението на Бойко Борисов. Само каза, че премиерът „е заложник на една много сложна конфигурация, в която не е лесно да се балансира“.

„На това отдавам и крайностите, а които изпада – да се ограничат правата на изселниците в Турция за сметка на правата на други наши изселници“, посочи Близнашки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама