Потвърдиха присъдата на рецидивист, извършил шест престъпления

09:23, 02 юни 16 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховният касационен съд остави в сила решение на Апелативен съд -Бургас, с което е потвърдено 10 –годишното ефективно наказание на Илия Драгов,  по прякор Дрангула, за шест престъпления, най-тежкото от които отвличане.

Подсъдимият и неговият защитник  обжалват  решението на въззивната инстанция пред ВКС, като искат изменение при намаляване размерите на наложените наказания и на присъдените обезщетения.

На 26.06.2014 година в село Глуфишево, общ Сливен, Драгов отвлякъл  приятелката си Боряна Тодорова и я държал седмица в град Раднево.  Деянието представлява опасен рецидив, поради което Окръжен съд -Сливен му наложил наказание лишаване от свобода за срок от 10 години, което да се търпи при първоначален строг режим в затворническо общежитие от закрит тип.  По същото време  в с. Глуфишево и в с. Гергевец, общ. Сливен, в условията на продължавано престъпление и в условията на опасен рецидив Илия Драгов е извършил 4  кражби  на чужди движими вещи –  ловна пушка, самоделен  сигнален пистолет, мобилен телефон,  велосипед, одеала, дрехи, храна - всичко на стойност  528.49 лв., от владението на различни лица, без тяхно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои. 

Илия Драгов е осъден и за това, че се заканил на Иванка Колева- бивша свекърва на приятелката му, че ще  убие нея и всички нейни близки - съпруг, снаха и внуци, както  за придобиване на оръжие и боеприпаси без надлежно разрешително, за грабеж и за приготовление за убийство.

Подсъдимият трябва да заплати на пострадалите Тодорова и Колева обезщетение за претърпени неимуществени вреди в размер на 3 000 лв. и 2000 лв.

Производството пред първата инстанция е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие, като подсъдимият е признал фактите и обстоятелствата по делото и е съдействал за разкриване на обективната истина. Драгов обяснил, че извършеното отвличане е от любов и с цел да привлече вниманието на Тодорова, с която искал да живее далече от нейните роднини.  Подсъдимият има 11 предишни осъждания, като процесните престъпления е извършил 2 месеца след изтичане на предходно наказание за кражба.

 Върховните магистрати  считат, че възражението в касационната жалба за игнориране от апелативните съдии на направеното от Драгов самопризнание и на тежкото му материално и социално положение, е неоснователно.  Според тях  въззивният състав е  изложил подробни съображения относно причините и подбудите за извършване на част от престъпленията, които се коренят в бита, емоционалната връзка и съвместното съжителство на Драгов и пострадалата Тодорова, чувството на ревност у подсъдимия, намерило обаче неведнъж израз  в прояви на насилие от негова страна.  Тези  изложени съображения на апелативния състав ВКС изцяло споделя.

 Решението не подлежи на обжалване.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама