Ученици четат Христо Ботев в метрото

09:43, 02 юни 16 25 243 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За пета поредна година „Ученици четат Ботев в метрото“. По повод 2 юни и тази година ритуалното четене ще има в метростанция „Софийски университет „Св. Климент Охридски“ с участието на повече от сто ученици от близо двадесет софийски училища, от 11.00 ч. до 12.15 ч.

Проектът има за цел да възстанови процеса на инициация – личностна трансформация, осъществяваща се чрез преход от едно ниво на съзнанието към друго, по-висше. Съгласно теорията на проф. Панов, изследовател на Ботевата поезия, този процес е заложен в творбите на гениалния поет, но е закодиран в начина на подреждането им в сборника „Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова“.

Чрез прочита на поетичните текстове и по определен ред участниците навлизат в замисления от Ботев ритуал на поетапен отказ от личното, битовото и делничното и възприемането на обществения идеал като водещ мотив в решенията и постъпките на индивида. Така егоистичното у човека, осмяно в сатирите „Неи“ и „Патриот“, които се прочитат в началото, бива категорично отхвърлено и заменено от решението за лична жертва в името на всеобщото благо – свободата.

Поканени за участие са ученици, учители, родители, граждани, които чрез Ботевата поезия ще споделят основните общочовешки ценности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама