Обучение на висшисти по кулинарни изкуства стартира във Варна

09:44, 02 юни 16 25 745 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нова специалност - „Хотелиерство и кулинарни изкуства“, стартира от септември варненското Висше училище по мениджмънт (ВУМ). Кандидат-студентите ще имат възможност да започнат обучението си на български език или английски език. През първата година тези, които са избрали да се обучават на български език, ще имат засилено изучаване на английски. То ще бъде съчетано със стаж (до 6 месеца) във висококатегорийни ресторанти в Ирландия, Англия, Уелс или Шотландия.

След успешно завършване на първата година, студентите ще могат да продължат редовно обучение в същата специалност, но на английски език. Студентите в англоезичната програма ще получават до 12 месеца стаж в ресторанти с „Мишлен“ звезди и ще завършват с българска и втора бакалавърска диплома в избраната област на обучение от партньорски университет на ВУМ във Великобритания.

Програмата е единствената в Източна Европа, която позволява придобиване на висше образование в областта на кулинарните изкуства и гостоприемството, съчетаваща теоретична и практическа подготовка. Обучението ще даде възможност на бъдещите студенти да работят сред едни от най-добрите шеф-готвачи в света, да придобият ценен опит във висококатегорийни ресторанти, както и да работят в такива отличени със звезди „Мишлен“ . Създаването на ястия и практикуването на кулинарното изкуство ще бъде съчетано с редица интересни модули. По време на обучението ще се залага на устойчивото готвене, което е съобразено със законите на природата. Студентите ще се учат да подбират правилно качествени продукти от местни производители, продукти според сезона, ще се запознаят в детайли с отглеждането на култури в органична градина, където също ще имат практически занятия, ще експериментират в специална лаборатория за изследвания и иновации. Не на последно място, програмата предвижда учебни пътувания - посещения на местни винарни, лов на трюфели, събиране на билки, посещения тематични пазари за подправки в Истанбул, фермерски пазари и др.

Според експертите от висшето училище възпитанието на бъдещите готвачи да следват основните принципи на природата по време на своята работа ще доведе допринесе благоприятно за здравето на хората, ще подобри околната среда, ще спестява енергия и др. Същевременно, това ще спомогне за постигането на по-добри финансови резултати за компаниите в областта на гастрономията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама