Горските служители се включват в голямото почистване на 4 юни

10:03, 02 юни 16 25 441 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Служителите на Североизточно държавно предприятие, което обхваща горските територии в 4 области – Варна, Добрич, Търговище и Шумен, ще се включат активно в доброволческата кампания „Да изчистим България заедно”.

Вече са набелязани конкретните горски локации, където на 4 юни ще се извърши почистване. Организирано е извозване на отпадъците. Осигурени са ръкавици и чували, като са предвидени и допълнителни количества за доброволците, които имат желание да се присъединят към горските служители.

В деня на голямото почистване на територията на Шуменска област са планирани няколко екоинициативи, свързани с възлови, крайпътни и често посещавани места в горите.

ДГС „Шумен” организира почистване на горските територии „Лозевско шосе” и „Сакар Тепе”. Сборният пункт, откъдето служителите на стопанството и доброволците, които имат желание да се включат, ще потеглят в 9 ч., е кръстовището на пътя до Дома за душевно болни.

По инициатива на Държавно ловно стопанство „Паламара” ще бъдат почистени землищата Тъкач, Вълнари, Венец и Върбак. За акциите са набелязани 4 сборни пункта пред кметствата в селата: Тъкач, община Каолиново; Вълнари, община Никола Козлево; Борци, община Венец; Върбак, община Хитрино. Началният час е 8 ч.

В 9:30 ч. пред ловната хижа на Държавно горско стопанство „Нови пазар” се събира групата, която ще участва в почистването на местността Станата. По същото време на входа на Националния историко-археологически резерват „Мадара” се събират служителите на стопанството, които ще чистят горските територии в района на уникалния скален релеф, известен като Мадарския конник.

Служителите на ДГС „Върбица” се събират в 8 ч. пред административната сграда на стопанството, откъдето ще потеглят към районите, предвидени за почистване: ПС „Тинтява” в КК „Върбица”, местностите Тузлата, Русенски лагер, Кирова чешма и горския кантон „Елешница”.

За ДГС „Преслав” голямото почистване стартира в 8:30 ч. и ще обхване горските територии близо до общинското сметище, край пътя за с. Суха река, в местността Малека, около х. Муфлони и двора към административната сграда на стопанството, където е и сборният пункт.

ДГС „Смядово” предвижда почистване в горски зони в землищата на град Смядово и землищата на селата Веселиново и Риш. Служителите на стопанството ще се съберат в 9 ч. на паркинга пред ловен дом „Цонкова барака”. Заедно с доброволците, които се присъединят към тях, ще бъдат почистени и защитената местност „Скока” и природната зона „Софрата”.

Очаква се тази година в кампанията „Да изчистим България заедно” да се включат над 5 000 доброволци от горския сектор. Държавните предприятия, сред които е и Североизточно държавно предприятие, регионалните дирекции по горите и управите на природните паркове осигуряват повече от 13 000 чувала за смет, 6 000 чифта ръкавици, лопати, гребла и др.

Структурите към Министерството на земеделието и храните ще подпомогнат инициативата и с около 250 автомобила за сметоизвозване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама