Нова социална услуга заработи в лознишкото село Крояч

10:05, 02 юни 16 25 1905 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От началото на месец май в лознишкото село Крояч заработи нова социална услуга от резидентен тип - Център за настаняване от семеен тип за възрастни хора с физически увреждания, съобщи директорът на Регионалната дирекция за социално подпомагане Татяна Костова.

Центърът има за цел да осигури подходящо равнище на интервенция и подкрепа за лица с физически увреждания да постигнат максимална самостоятелност и контрол над собствения си живот.

Капацитетът на социалната услуга е 14 места. Центъра е изграден в новопостроена едноетажна сграда, модерно и функционално оборудвана. Помещенията осигуряват домашна атмосфера и условия на живот, близки до семейните като се гарантира лично пространство на всеки един от обитателите. Осигурен е комфорт при свободно придвижване и преместване на хора в инвалидни колички. Осигурява се възможност всички обитатели да се събират заедно в помещенията за общо ползване.

На територията на община Лозница функционира специализирана  институция  за лица с физически увреждания - Дом за лица с физически увреждания, находящ се в село Ловско, който е с капацитет от 35 лица.  Материалната база и оборудването в Дома, не е съобразено със специфичните потребности на потребителите, поради което е планирано Домът поетапно да бъде закрит.

С разкриването  на социалната услуга в общността от типа на ЦНСТ ще се осигури възможност за поетапно стартиране на процеса на закриване на институцията в с. Ловско чрез преместване на част от потребителите от Дома.

 Ползването на социални услуги в новоразкритото ЦНСТ ще осигури качествена грижа за потребителите с физически увреждания от Дома, като се даде  възможност същите да живеят в по – малки групи и да водят по – пълноценен живот, при по – добра материална база и новонает квалифициран персонал, не обременен от институционалната работа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама