Пловдив преговаря със софтуерен гигант и производител на електробуси от Лвов

11:07, 02 юни 16 25 519 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Представители на украинския софтуерен гигант "Софтсърв" се очаква да дойдат през септември в Пловдив, за да се договори стартиране на програма за обучение на 50 софтуерни специалисти в ПУ "Паисий Хилендарски". Това съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев, който в 5 часа тази сутрин се завърна от посещението си в украинския град Лвов.

Най-голямата IT украинска компания е базирана именно в Лвов. В момента в софийския офис на фирмата работят 120 старши софтуерни инженери. В украинския град има близо 190 софтуерни компании, много добре подготвени кадри и над 100 хиляди студенти. Водят се разговори и с украинския посланик за привличане на студенти - бесарабски българи, които да изучават компютърни науки в ПУ.

Като особено ползотворна определи визитата Тотев и подчерта, че е силно впечатлен от европейския облик на западноукраинския град, с който Пловдив ще се побратими.

По време на разговорите е станало ясно, украинците се интересуват от софтуерни специалисти, които по думите на Тотев Пловдив все още не може да им предложи, но ако започне програмата за обучение, след 3 години ще има достатъчно подготвени кадри с Java.

"Това, което видяхме в Лвов, е един изцяло европейски град. Градът е прекрасен, с отлично развита образователна инфраструктура", заяви още Тотев.

Пловдивската делегация е посетила и база на холдинга "Електрон" за производство на електробуси. "Ще поканим хора от компанията да презентират работата си в Пловдив. Цената, която коментирахме за електробуси, е с около 100 хиляди евро по-ниска от китайските автобуси, които вече ни предлагаха", коментира още кметът на Пловдив.

Разговорите ще продължат и представители на компанията ще бъдат поканени, за да се направи анализ дали Пловдив може да си позволи да включи в методиката за плащане на превозвачите и електробуси.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама