Горски служители и доброволци ще чистят 15 зони във Варненска област

11:36, 02 юни 16 25 252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общо 15 горски зони във Варненска област ще бъдат почистени в събота от служителите на Североизточното държавно предприятие и доброволци, желаещи да се включат в кампанията „Да изчистим България заедно“. Набелязаните локации са възлови, крайпътни и често посещавани места в горите. За всички е организирано извозване на отпадъците, осигурени са достатъчно ръкавици и чували.

Организираното от Държавното горско стопанство „Варна“ почистване от 9,30 ч. в събота ще обхване 4 зони, с които е съобразен и изборът на сборните пунктове: на сп. „Зора” (обръщача) в кв.„Аспарухово”, на Т-образното кръстовище на пътя за Златни пясъци, до отбивката за с. Любен Каравелово на главния път Варна – Добрич, до разклона започивна база „Романтика” на пътя за курортния комплекс „Камчия”.

Три горски локации ще бъдат почистени по инициатива на Държавното ловно стопанство „Шерба”. Сборният пункт за почистването на района около хижа „Горска барака” е на пътя за с. Дюлино (отклонението за с. Солник), а за района край станция „Шерба” – порталът на станцията (до пътя между с.Гроздьово и екокомплекс „Шерба”). Желаещите да се включат в почистването на местността Пода ще се съберат пред едноименния крайпътен ресторант. Началният час е 9 ч.

Доброволците за почистване на горските райони край Провадия и селата Добрина и Блъсково се събират в 8 ч. пред административната сграда на Държавното горско стопанство „Провадия”.

В 9 ч. стартират екоинициативите, организирани от служители на Държавното горско стопанство „Суворово”. Сборният пункт за предстоящото почистване в местността Ормана е до зеленото училище в лесопарка, а за горските територии към с. Изворник – пред кметството на с. Стефан Караджа.

От ски пистата във Вълчи дол ще тръгне групата, която ще участва в почистването на местността Кошу баир, а на отбивката за Повеляново ще бъде сборният пункт за предвиденото почистване на горите в района към с. Баново.

Държавното горско стопанство „Цонево” планира почистване в територии край селата Аспарухово, Дебелец и местността Сини вир. Предвидени са два сборни пункта, от които доброволците ще потеглят в 9 ч. – пред сградата на стопанството и пред кметството на с. Аспарухово.

Очаква се тази година в кампанията „Да изчистим България заедно” да се включат над 5000 доброволци от горския сектор. Държавните предприятия,сред които е и Североизточното държавно предприятие, регионалните дирекции по горите и управите на природните паркове осигуряват повече от 13 000 чувала за смет, 6000 чифта ръкавици, лопати, гребла и др.

Структурите към Министерството на земеделието и храните ще подпомогнат инициативата и с около 250 автомобила за сметоизвозване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама