Отпада ограничението за безплатно паркиране в "Синя зона" в Пловдив на хора с увреждания

11:58, 02 юни 16 25 3442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Отпада ограничението, което дава право на хората с увреждания, притежаващи карта за паркиране, да ползват безплатно паркомясто в "Синя зона" само до 3 часа. Това съобщи за Пловдив Topnovini.bg главният юрист на Община Пловдив Илиян Иванов.

"Има издадена заповед, която наистина ограничава хората с увреждания да спират  на специализираните места до 3 часа. Заповедта е оспорена и е обявена за нищожна от Административен съд-Пловдив. Община Пловдив обжалва, но Върховният административен съд е потвърдил решението", поясни Илиян Иванов.

"ВАС е счел за правилни изводите на местния Административен съд, че кметът на Община Пловдив Иван Тотев е излязъл извън рамките на правомощията, дадени му в закона, които са ограничени до правото му да издава само картите за преференциално паркиране на лицата с увреждания", коментира един от юристите, работили по случая Кристиан Гьошев, който е и член на Общинската избирателна комисия в Пловдив. Специалистът по административно право и адвокат Пламен Генов са представлявали в съда жалбоподателя инж.Любомир Стефанов.

"Със заповедта сме искали да се разрешим на повече хора с увреждания за паркират, защото местата за инвалиди са ограничени, те са процент от общата площ на "Синя Зона". Най-просто обяснено един човек спира до 3 часа,после тръгва и идва следващия. Според мен този пловдивчанин, който е обжалвал е направил лоша услуга на останалите. Така се създава предпоставка едно лице с увреждане да спре целия ден и цялата нощ и никой друг да не може да паркира на това място, защото е заето. Респективно търсейки свободно място другите хора с увреждания ще трябва да паркират и да си платят 1.50 лв за 1 час, защото няма място за техния автомобил", категоричен е Иванов.

Решението на Върховния административен съд е от 26 май. То е окончателно и не подлежи на обжалване. Сведено до знанието на директора на "Синя Зона".

"Започваме работа по ново дело за същото, тъй като този текст е вкаран  в наредбата на Общинския съвет", допълни още Гьошев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама