Как да пазят зрението си научиха деца в Русе

12:03, 02 юни 16 25 620 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По инициатива на Лайънс клуб Русе Север, като част от дейностите за опазването на зрението на Лайънс клубовете, ученици от ОУ „Иван Вазов“ проведоха среща с лекар по очни болести на 1 юни. Целта е била младежите да научат повече за това как да пазят зрението си, какви са основните заплахи за влошаването му и как да се предпазват от тях, съобщават от Лайънс клуб Русе Север.

Д-р Миланов – специалист офталмолог, завеждащ Отделение по очни болести към МБАЛ „Русе“, е разказал какво представлява зрението, кои органи участват в него и какви рискове могат да го застрашат. Особен акцент беше поставен върху вредите от прекомерно използване на дисплеи.

Телефони, компютри, таблети и телевизори трябва да се използват не повече от 4 часа на ден от младите хора. Представи бяха уреди и машини за диагностициране и профилактика в оборудван кабинет. Петокласниците разгледаха Биомикроскоп и Уред за измерване на очното налягане.

Някои от тях имаха възможност да проверят зрението си с Рефрактометър, а други да опитат рамка с пробни стъкла и призми, насочвани от оптометриста Калоян Ганев. Тъй като срещата се състоя на Празника на детето, домакините бяха приготвили почерпка по един символичен подарък като спомен от посещението. 

Главно международно начинание на Лайънс клубовете е “Зрението преди всичко: членовете на Лайънс Клубовете побеждават слепотата”. Целта на това начинание е цялостното премахване на предотвратимата и обратима слепота по света.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама