"Ройтерс": ЕС отлага визовата либерализация за Турция, Украйна, Грузия и Косово

12:04, 02 юни 16 / Свят 25 235 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Еврпейският съюз отлага във времето облекчаването на правилата за безвизово пътуване за Турция, Украйна, Грузия и Косово, съобщава агенция „Ройтерс“, цитирайки свои източници в Брюксел.

Блокът вече направи някои постъпки по облекчаването на визовия режим преди да стане официален за някои страни, по-конкретно за Турция, чиято помощ е крайно необходима, за справянето с мигрантския поток, отбелязва агенцията.

Докато Турция се опитва да изпълни 72-те условия, поставени от Еврозъюза, времето напредва, а крайният срок – 1 юли изглежда все по-недостижим, отбелязва още „Ройтерс“.

В сряда евродепутатите обсъдиха отпадане на визи и за гражданите на Грузия, но Германия и Франция са се противопоставили и до решение не се стигна.

„Ние не искаме да спрем целия процес. Просто искаме да бъде по-предпазливи“, каза евродепутат пред агенцията. Берлин е против падането на визите за Грузия с мотива, че голяма част от организираната престъпност в Германия е дело на грузински банди. Що се отнася до Косово, независимостта му не е призната от пет европейски държави – Гърция, Румъния, Кипър, Испания и Словакия. Мадрид не признава и пътническите документи, издадени от Прищина. На практика това превръща в правен казус евентуалното падане на визите, тъй като няма решение какво ще се случи, ако косовар реши да влезе в ЕС през Испания.

Обсъждането на темата продължава следващата седмица, когато ще се разисква отпадането на визите за Украйна, където системната корупция още е проблем, въпреки че формалният критерий за създаването на агенция за борба с корупцията е изпълнен.

Според мигрантското споразумение между Брюксел и Анкара визите за турците трябваше да паднат през юни, при условие че са изпълнени 72 европейски критерия. Това вероятно няма да се случи до лятото.

Отношенията между Анкара и Брюксел се обтегнаха, след като президентът Реджеп Ердоган заплаши да спре да изпълнява условията на споразумението, ако визите не паднат. Турция приема обратно мигрантите, стигнали в Гърция през Егейско море, а ЕС преразпределя на своя територия по един сирийски бежанец от турска земя в замяна на всеки върнат обратно. Това затруднява напредването на решението и за другите три държави, уточняват европейски дипломати, а времето до лятото изтича. Последната сесия на Европейския парламент, който трябва да одобри с мнозинство решението, е между 4 и 7 юли.

Миналата седмица председателят на ЕП Мартин Шулц заяви, че Турция няма да свободно пътуване, ако не изпълни условията, същото мнение нееднократно са изявявали и председателят на еврокомисията Жан-Клод Юнкер и германският канцлер Ангела Меркел.

Основният проблем в дискусиите е правната дефиниция на тероризъм. Според ЕС тя е прекалено широка и се използва, за да потиска опозицията в страната. Наскоро кабинетът в Анкара обаче предложи тъкмо обратното – определението за тероризъм да бъде разширено, така че да включва и хората, "подкрепящи тероризма", а наказанието за това да бъде отнемане на гражданството им.

Падането на визите позволява 90-дневни пътувания в Шенген, но не дава право на работа на гражданите на трети държави. Близо 2 млн. косовари, грузинци и украинци имат биометричните паспорти, необходими, за да пътуват по този начин. Засега Турция не издава подобни документи.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама