Багери и работници влязоха в Голямата базилика в Пловдив

12:08, 02 юни 16 / Култура 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Багери и работници започнаха активни изкопни дейности на терена на Голямата базилика в Пловдив, предаде репортер на Пловдив Topnovini.bg



Припомняме, че преди две седмици бе подписан меморандум с фондация "Америка за България", който касае дейностите по втория етап на проекта за Голямата базилика.

Подновената работата на терена включва разкриване на археологическия обект в целия му блясък.



Базиликата е най-големият раннохристиянски паметник в България от IV век. Под основите й са запазени монументални останки от по-ранен археологически паметник, най-вероятно тракийски езически храм.



Предвижда се и оформяне на ново площадно пространство, което ще бъде функционално свързано с Малката базилика, Одеона, северната част на Римския форум, културния център "Тракарт" и подлез "Археологически". След осъществяването на проекта Голямата базилика ще се намира на пешеходно разстояние от всички туристически атракции в Пловдив и ще разшири зоната, която туристите посещават.

Бюджетът на фондацията за проекта е 4 885 000 лева. Индикативната стойност на инвестицията за площадното пространство е около 4 млн. лева, като до момента Община Пловдив вече е вложила 1 млн. лв. за покупка на имоти.



Това лято ще бъде разкрита северната част на базиликата, което налага и затварянето на улицата, свързваща бул. "Княгиня Мария-Луиза" и бул. "Цар Борис III Обединител". Планирано е движението да бъде спряно през юни. Заради затварянето на улицата ще бъда променен и маршрутът на автобус № 9, който вече ще минава по ул. "Капитан Райчо".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама