С тържествена церемония Русе отбеляза 2 юни

13:12, 02 юни 16 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десетки русенци се включиха в церемонията по отбелязване на днешния 2 юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата на България, организирана от Община Русе пред Паметника на Свободата.

Сред присъстващите бяха генералният консул на Русия в Русе Татяна Грушко, областният управител доц.д-р Стефко Бурджиев, неговият заместник Станимир Станчев, зам.-кметовете д-р Страхил Карапчански, Наталия Кръстева и Даниела Шилкова, председателят на Общински съвет - Русе чл.-кор.проф. Христо Белоев, общински съветници и общественици. Гост на церемонията бе и националният омбудсман Мая Манолова, която днес се среща с граждани в Русе.

В церемонията взеха участие Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев и Почетна рота на русенския гарнизон. 

Слово произнесе областният управител Стефко Бурджиев, който припомни завещанието на великите българи, и призова за обединение около тяхното наследство. Изказване направи и Мая Манолова, която от своя страна изрази признателност към русенци, тяхната отдаденост в опазване на националните идеали и духа на възрожденците. 

Заупокойна молитва в памет на Ботев и другите герои, загинали за свободата на Отечеството, отслужиха свещеници от Русенската митрополия. 

Венци и цветя поднесоха представители на местните институции, партии, училища, както и много граждани. Точно в 12:00 по традиция сирените накараха русенци да спрат за минута и да отдадат почит към загиналите за националното обединение. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама