С общоградско поклонение Сливен отбеляза Деня на Ботев

13:31, 02 юни 16 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ритуал за полагане на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци, в памет на Христо Ботев и загиналите за народна свобода, се състоя на пл. „Хаджи Димитър”. 

С едноминутно мълчание стотици сливналии почетоха паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.  "Днес е Денят на Христо Ботев и на падналите за свободата на България. В 12 часа на този ден сирените в цялата страна ще оповестят двете минути, в които всеки признателен българин прекланя глава с дълбоката увереност, че „…тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…”. Тук нас ни събира една от най-старите традиции на свободна България. Нека и днес да си кажем, че сме свободен народ, че помним героизма на Христо Ботев, на нашия съгражданин Димитър Стефанов Казака - втория знаменосец в Ботевата чета, на всички знайни и незнайни герои, които са дали здравето и живота си, за това днес да се наричаме свободни. Поклон пред светлата им памет!” – посочи в словото се кметът на Сливен Стефан Радев.

Венци и цветя на признателност поднесоха кметът на Сливен Стефан Радев, председателят на Общинския съвет Димитър Митев, общински съветници, културни, военни и патриотични организации от община Сливен. Бяха поднесени цветя от името на Десислава Танева – министър на земеделието и храните, народния представител от Сливенски избирателен район Мария Белова, от областния управител Татяна Петкова.

Цветя на паметника на сливенския войвода положиха ученици от начални и средни общообразователни училища в града.

Проявата се организира от Община Сливен и е посветена на 140-годишнината от гибелта на поета революционер.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама