В Разград бе открита изложба за военните паметници в областта

13:43, 02 юни 16 / Култура 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, във фоайето на седмия етаж на областната администрация бе открита изложба „Военните паметници в област Разград”. Експозицията включва снимки на над 100 военни паметника и паметни плочи, които се намират в региона.

Целта на организираното от областната администрация мероприятие, със съдействието на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните в България и Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, е отдаване на необходимата почит към тихата саможертва на загиналите за свободата и независимостта на България воини, опазване на културното наследство и възпитание на младото поколение в дух на родолюбие.

„Изложбата „Военните паметници в област Разград” е поклон пред гибелта на хилядите знайни и незнайни войници, подофицери, офицери и генерали, както пише на един паметник „които са знаели да мрат геройски за тяхното отечество“, каза при откриването на експозицията областният управител Манол Кившанов.

Интересни факти от историята припомни и разказа председателят на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните в България Стоян Великов, а авторът на снимките  Владимир Вълов, представи стихотворението си „Памет”.

Великов поднесе и още една приятна изненада. Във връзка с участие в изработване на мобилната изложба, Областния съвет на Съюза на ветераните от войните в България, удостоява със званието почетен член на Съюза на ветераните от войните в България нашия колега Светлин Симеонов – главен експерт в Областна администрация.

Изложбата „Военните паметници в област Разград” от днес ще бъде разположена в Общински културен център, след което ще гостува във всички общини на територията на областта. Децата от учебните заведения в региона ще имат възможност да посетят изложбата, за да се докоснат до историята и да проведат един истински „Час по родолюбие“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама