България и Беларус подписаха протокол за икономическо сътрудничество в Бургас

14:39, 02 юни 16 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България и Беларус подписаха двустранен протокол за сътрудничество в Бургас. Това се случи по време на Шестата сесия на Междуправителствената българо-белоруска комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, която се проведе в морския град. Подписи на документа поставиха заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева от наша страна и заместник-министъра на външните работи на Беларус Елена Купчина.

На заседанието бяха обсъдени въпроси в основните области на двустранното сътрудничество – търговия, инвестиции, туризъм, земеделие, транспорт, информационни и комуникационни технологии и др. Комисията ще набележи съгласувани мерки за разширяване на сътрудничеството и деловите връзки между двете страни в областите от взаимен интерес.

"Нашето желание е да се набележат реални и конкретни стъпки за засилване на взаимодействието, за да се увеличи търговията помежду ни и да се намерят нови възможности за сътрудничество", обяви зам.-министър Везиева. Възможните направления за активизиране на сътрудничеството с Беларус, по нейни думи, са в сферата на иновациите и високите технологии, които водят до устойчиво развитие и създаване на висока добавена стойност. "Възможности за увеличаване на българския износ могат да се търсят в областта на хранително-вкусовата промишленост и оборудване за нея, козметика, фармация, машиностроене, селското стопанство, производство на лабораторни ветеринарни медикаменти, както и увеличаване на туристопотока", посочи тя.

„Заедно с госпожа Купчина от миналата година водим политика, която е ориентирана изцяло към постигането на конкретни резултати и засилване на търговско-икономическите ни взаимоотношения. Мисля, че го постигаме, макар и стъпка по стъпка“, каза още Даниела Везиева.

Тя посочи, че създаването на съвместни българо-белоруски фирми също ще допринесе за подобряване на икономическите показатели между двете държави. Везиева заяви, че е удовлетворена и от конкретните договорености между фирмите, които са били постигнати на вчерашния българо-белоруски бизнес форум.

От своя страна Елена Купчина посочи, че Беларус е надежден партньор за европейските държави. "Отношенията ни с България са традиционно добри и ние си сътрудничим в сферата на машиностроенето, фармацията, нефтодобива, дървообработването, но можем да направим още много, за да подобрим тези отношения”, обяви още тя.

През 2015 г. стокообменът между двете страни е 66,8 млн. щат. долара, от които 31,8 млн. щат. долара износ и 35,0 млн. щат. долара внос. Най-голям дял в износа на България за Беларус заемат лекарствата, миещите машини, нефтопродуктите, машините за млечната промишленост, акумулаторите, кафе, плодове и други.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама