Живко Тодоров:Ботев не е дал живота си, за да се освободи от „чуждото присъствие”

14:41, 02 юни 16 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Днес се навършват 140 години от гибелта на една от най-светлите личности в историята ни – Христо Ботев! България губи един от героите си, но в същото време – печелим всички ние!“, каза днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров пред паметника на поета-революционер.

„Имаме Ботев, със своето творчество, със своята саможертва и гибел, той ни учи! Печелим, защото днес може да се наречем свободни българи – със свободно слово, религия, живот! Всичко това се случва благодарение на личности като Христо Ботев, Васил Левски и всички онези, дали живота си за Свободата! В днешно време, много хора се опитват да ни убедят, че е имало „чуждо присъствие“, а не робство и подтисничество, не се подвеждайте – защото Ботев не е дал живота си, за да се освободи от „чуждото присъствие“! Той е дал живота си, за да бъде свободен, за да бъдат свободни неговите потомци, да имат самосъзнание на истински европейски и свободен народ! Ние трябва да помним това. Да почитаме историята си и да я предаваме на младите поколения в този чист вид, в който всички ние сме я получили”, допълни кметът.

 „Нека в този ден, сведем глава, да покажем, че уважаваме своите герои, че носим всички, загинали за Свободата в себе си! Нека направим така, че България да се движи по този правилен път – на държава, в която всеки може да се развива и да се нарече достоен българин!“, каза още Живко Тодоров.

Живко Тодоров присътва на общоградския ритуал, с който бе отбелязана 140-тата година от гибелта на поета-революционер Христо Ботев и загиналите за свободата на България.

Пред паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър в парк „Митрополит Методий Кусев“, глава сведоха кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров, зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, председателят на Общинския съвет Емил Христов, областният управител Георги Ранов, общински съветници, представители на институции, Втора Тунджанска механизирана бригада и десетки граждани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама