Община Русе ще придобие сградния фонд на две гимназии след преобразуването им в общински

14:59, 02 юни 16 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В общинска администрация е постъпило писмо от Зам.-министъра на земеделието и храните, с предложение за стартиране на процедура по чл.54 от ЗДС за безвъзмездно прехвърляне в собственост на Община Русе на предоставените им за управление имоти на Професионална гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“ – Русе и Професионална гимназия по селско стопанство „Ангел Кънчев“ – Образцов чифлик. Това става ясно от докладна записка, постъпила в местния парламент от името на кметската администрация. 

Касае се за четири поземлени имота, и множество построени върху тях сгради, сред които селскостопански, учебни, жилищни, складови и други. 

Предложението е свързано с преобразуването на двете училища от държавни в общински, съгласно разпоредбите на Закона за предучилищно и училищно образование, считано от 01.08.2016 год. При създалата се ситуация училищата ще са на общинско финансиране, а собствеността на сградния фонд – държавна, което ще е законова пречка за извършване на разходи за поддръжка от страна на Община Русе.

В тази връзка придобивайки собствеността върху имотите, Община Русе ще има законовото основание за предприемане на целесъобразни действия за тяхното нормално стопанисване, се казва в мотивите към предложението. 

Предстои предложението да бъде разгледано в постоянните общински комисии и гласувано по време на редовната сесия на местния парламент през юни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама